Úterý, 19. března 2024

Vědci žádají EU o povolení moderních metod úpravy genomu rostlin

Vědci žádají EU o povolení moderních metod úpravy genomu rostlin

Řada evropských i českých vědců se připojila k výzvě, aby EU povolila moderní metody úprav genomu rostlin. Přesně před rokem Soudní dvůr EU rozhodl, že rostliny získané metodami přesného šlechtění (CRISPR) jsou geneticky modifikovanými organismy (GMO). Kvůli tomu na ně dopadají přísné evropské regulace, které úpravy prakticky zakazují, uvedla dnes Ema Wiesnerová z tiskového odboru Masarykovy univerzity.

Někteří biologové a výzkumníci se už loni spojili a vydali dokument o negativních dopadech zákazu CRISPR na společnost a ekonomiku. Otevřeným prohlášením nyní znovu žádají Evropský parlament a Evropskou komisi o legislativní změnu, aby mohli plnohodnotně provádět výzkum.

Podporu výzvy v ČR koordinuje brněnský výzkumný institut CEITEC Masarykovy univerzity. "Šlechtění rostlin může významně přispět vývojem nových odrůd plodin, které jsou méně náchylné k patogenům a jsou odolnější vůči suchu. To umožní zemědělcům zvyšovat výnosy při současném snížení používání chemických látek a vody," uvedl zástupce ředitele institutu Karel Říha, který provádí výzkum v oblasti genetiky rostlin.

Říha upozornil také na to, že EU je obklopena rostoucím počtem zemí, které jsou k otázce genomového editování otevřenější. Soudní rozhodnutí tak podle něj v praxi znamená přesun těžiště výzkumu mimo Evropu, a tím i ztrátu kontroly nad progresivní technologií.

Předpisy unie o GMO neodrážejí podle prohlášení současný stav vědeckých poznatků. Rostliny, které prošly jednoduchými a cílenými úpravami genomu a které neobsahují cizí geny, jsou podle vědců přinejmenším stejně bezpečné, jako kdyby vzešly z klasických technik šlechtění.

Hlavním iniciátorem celoevropské výzvy je Dirk Inzé, vědecký ředitel Centra pro systémovou biologii rostlin VIB z belgického Gentu. "K iniciativě se již připojilo 121 předních evropských institucí a toto téma také začíná rezonovat mezi politiky jak na evropské, tak i na národních úrovních. Naše úsilí podporuje většina ministerstev zemědělství napříč zeměmi EU. Nyní je potřeba konat na úrovni Evropského parlamentu," uvedl Inzé v tiskové zprávě.

V reakci na rozhodnutí Soudního dvora EU už loni v prosinci vyzvali vědci z Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum předsedu vlády a další české politiky k tomu, aby se zasadili o změnu evropské legislativy týkající se geneticky modifikovaných plodin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů