Úterý, 19. března 2024

Olomouc: Chytré odpadkové koše lisují odpad

Olomouc: Chytré odpadkové koše lisují odpad

Olomouc v pátek v centru města a před vlakovým nádražím nainstalovala na zkoušku tři ,,chytré" odpadkové koše. Samy upozorní dispečink technických služeb, že jsou plné, zároveň mají lisovací zařízení, které zmenší objem odpadků až šestinásobně. Pokud se osvědčí, stanou se v budoucnu součástí městského mobiliáře.

Moderní odpadkové koše mají zefektivnit složitý systém vysypávání a svozu stovek odpadkových košů v krajském městě. ,,Aby to celé fungovalo efektivně, je potřeba mít síť těchto nových košů dostatečně hustou. Koše by měly být umístěny v oblastech, kde se nejvíce zaplňují," řekl Radim Plachý z Technických služeb města Olomouce.

Koše v některých částech města musejí popeláři vyvážet i třikrát denně.,,Pokud bychom například nádraží osadili v plném počtu smart koši, tak odhadujeme, že by se vyvážely jednou či dvakrát týdně. To by byla obrovská úspora zejména lidských zdrojů a dopravy," upozornil.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů