Úterý, 19. března 2024

EK podá stížnost na Španělsko kvůli kvalitě ovzduší ve městech

EK podá stížnost na Španělsko kvůli kvalitě ovzduší ve městech

Evropská komise se rozhodla podat stížnost k soudu EU na Španělsko kvůli třem jeho městům, která podle ní neplní limity pro čistotu ovzduší. Informoval o tom dnes deník La Vanguardia a agentura EFE s odvoláním na zdroje z Bruselu. Oficiálně má EK rozhodnutí zveřejnit ve čtvrtek, uvedly zdroje. Kritika EK se týká Madridu, Barcelony a města El Prat de Llobregat, které je součástí barcelonské aglomerace.

Evropská komise už loni rozhodla podat stížnost k Soudnímu dvoru EU kvůli neplnění požadovaných limitů v kvalitě ovzduší na šest zemí (Německo, Francie, Itálie, Rumunsko, Maďarsko a Británii). Španělsko se tehdy na poslední chvíli zachránilo slibem, že radnice zavedou příslušná opatření. Uspokojivé řešení tehdy navrhla i Česká republika a Slovensko, takže i ony se tehdy stížnosti EK k soudu vyhnuly.

Minulý měsíc ale vyvolalo v Bruselu znepokojení rozhodnutí nové madridské radnice zrušit omezení pro vjezd do centra města, které s cílem zlepšit kvalitu ovzduší zavedla předchozí radnice. Komisař EU pro životní prostředí Karmenu Vella proto tento měsíc poslal dopis španělské ministryni pro životní prostředí Terese Riberaové, aby situaci řešila. Ta se obrátila s příslušnou výzvou na starostu Madridu a na katalánskou vládu. Tyto kroky ale EK neuspokojily, uvedl dnes deník La Vanguardia.

Nové opatření omezující vjezd do vyznačených zón v centru Madridu začalo platit loni 30. listopadu, od poloviny března se tam začaly za jeho porušení vybírat pokuty (předtím dostávali řidiči pouze upozornění). Ty ale nové vedení radnice od 1. července zrušilo na tři měsíce, během nichž neměly být pokuty vybírány a během nichž chtělo představit nový ekologický plán, jenž by EK uspokojil.

Na nevybírání pokut v Madridu si ale stěžovalo několik organizací, včetně španělské pobočky Greenpeace, jimž dal za pravdu místní soud a pokuty se opět měly začít vybírat od 8. července. Kvůli obnovení beztrestného vjezdu do centra se pořádaly v Madridu i demonstrace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů