Úterý, 19. března 2024

Ztráta výrobce aut Tesla klesla, překonala však odhady

Ztráta výrobce aut Tesla klesla, překonala však odhady

Americký výrobce elektrických aut Tesla ve druhém čtvrtletí snížil ztrátu na 408,3 milionu USD (9,4 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 717,5 milionu USD. Výsledky však byly horší, než čekali analytici, protože firmě se stále nedaří dokázat, že je schopná vydělávat peníze prodejem elektrických aut za ceny masového trhu, i když její prodej aut byl rekordní. Akcie společnosti po oficiálním uzavření trhu reagovaly na zprávu výrazným poklesem.

Ztráta na akcii činila 2,31 dolaru, analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali ztrátu jen 1,27 dolaru. Příjmy sice stouply o 58,7 procenta na 6,35 miliardy USD, rovněž však zaostaly za očekáváním. Prodej aut stoupl na rekordních 95.356, nicméně není stále dost vysoký na to, aby firma splnila svůj cíl pro letošní rok, který počítá s prodejem 360.000 až 400.000 vozů.

Tesla od svého založení vykázala ztrátu více než šest miliard USD. Zakladatel společnosti Elon Musk před rokem slíbil, že cesta, která je před společností, bude dlážděná zisky. Ve druhé polovině loňského roku pak firma vykázala zisk 451 milionů USD. Za prvních šest měsíců letošního roku se však opět propadla do ztráty, která dosáhla 1,1 miliardy USD. Společnost ale potvrdila, že ve třetím čtvrtletí počítá s návratem k zisku.

Akcie Tesly reagovaly na zprávu okamžitým poklesem o 11 procent. Od počátku letošního roku klesly o 22 procent, zatímco index S&P 500 posílil o 20 procent. Od června, kdy se dostaly nejníže od roku 2016, však akcie firmy oživily, napsala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů