Pátek, 19. dubna 2024

Sibiřská chemička může způsobit ekologický Černobyl

Sibiřská chemička může způsobit ekologický Černobyl

Opuštěná chemická továrna v Irkutské oblasti na Sibiři by mohla způsobit ekologickou katastrofu podobnou havárii v černobylské jaderné elektrárně, pokud se rychle nic neudělá k jejímu vyčištění. V rozhovoru poskytnutém listu Izvestija na to upozornila šéfka státního úřadu na ochranu přírody Rosprirodnadzor Světlana Radionovová.

Chemička Usoljechimprom ve městě Usolje-Sibirskoje, kde se produkoval chlór a další chemikálie, zastavila výrobu po bankrotu v roce 2017. V jejím objektu ale podle Radionovové dodnes zůstává v nezajištěném stavu množství nejrůznějších toxických látek.

"Je to velký chemicky nebezpečný podnik, který je v polorozbořeném stavu. Nedbalí majitelé z něho vyčerpali poslední zdroje a opustili ho," řekla šéfka Rosprirodnadzoru. "V budovách závodu jsou skladovány nádoby s nebezpečnými látkami, z nichž některé jsou pod tlakem. Co je v nich, nikdo neví," dodala.

Poukázala přitom na to, že poblíž teče řeka Angara a hrozí její znečištění. "Fakticky jde o území ekologické katastrofy. Musí se jednat teď hned, jinak budeme mít takový 'ekologický Černobyl'," zdůraznila Radionovová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů