Úterý, 19. března 2024

Na krumlovském zámku je o 2 medvědy navíc. MŽP našlo nový domov medvědům dovezeným do ČR bez povolení

Na krumlovském zámku je o 2 medvědy navíc. MŽP našlo nový domov medvědům dovezeným do ČR bez povolení

MŽP na krumlovském zámku zajistilo nový domov dvěma v lidské péči odchovaným medvědům hnědým. Šelmy byly už dříve pravomocně zabavené Českou inspekcí životního prostředí. Jejich dovozce neměl pro jejich dovoz potřebná povolení, proto se medvědí mláďata v souladu s právními předpisy EU a ČR stala majetkem státu. Ministr Brabec je dnes předal do trvalé péče Národního památkového ústavu, konkrétně medvědáriu Státního hradu a zámku v Českém Krumlově. Medvědi jej obývají nepřetržitě už od r. 1707.

"Dobrou zprávou je, že díky spolupráci mezi MŽP, Národním památkovým ústavem a rovněž ZOO Olomouc a ZOO Praha, mohou mít tyto vzácné šelmy důstojné trvalé bydliště a zodpovědnou péči,"řekl dnes při příležitosti předání medvíďat do péče odborníků medvědária na krumlovském zámku ministr životního prostředí Richard Brabec.
Medvědí sourozenci z ruské zoo v Omsku se měli původně stát součástí soukromého chovu. Dovozce ale neměl potřebné doklady a ani mu nebyly dodatečně vydány. Českou inspekcí životního prostředí zabavení medvědi tak připadli do majetku státu, resp. Ministerstva životního prostředí. ,,V České republice je takový případ poměrně ojedinělý, ve většině případů jsou obchodníci se zvířaty znalí právních předpisů a veškeré potřebné doklady mají obstarané," uvedlk případu ministr Brabec.
"Zámek Český Krumlov dlouhodobě usiloval o doplnění chovu, kde dnes žije už pouze jedna medvědice. Minulý rok bylo v jednání umístění medvědů ze Slovenska, z toho ale nakonec sešlo. Umístění medvědích mláďat je pro nás splněným přáním. Jsem velmi rád, že Ministerstvo životního prostředí po prověření stavu medvědária, bezpečnostních prvků, vybavenosti - zeleň, jezírko, kameny, stromy - a zkušenosti současného medvědáře uznalo toto pracoviště jako vhodné pro umístění mláďat. Bude se jim tu dařit," doplňuje ministra kastelán Státního hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.
Vzhledem k tomu, že v současné době stát nedisponuje žádným zařízením, kam by bylo možné oba medvědy hnědé umístit a zajistit jim nezbytnou a dlouhodobou péči, a v českých zoologických zahradách, které chovají medvěda hnědého, teď žádné volné kapacity pro trvalé umístění nových živých exponátů teď nejsou, je jejich umístění v krumlovském zámku příhodným řešením.

Budoucnost péče o zabavené šelmy v ČR

Zvláště chráněné druhy živočichů či živočichů pod ochranou CITES [1], kam patří zejména velké šelmy, se v poslední době čím dál častěji, kvůli riskantnímu chování svých majitelů porušujících zákony, dostávají pod ochranu Ministerstva životního prostředí. ,,Většinou poté, co je řešen nějaký většinou smutný případ ať už nelegálního chovu, držení, nezajištění adekvátních podmínek či obchodování s těmito druhy živočichů,"upozorňuje Brabec.
MŽP doposud s umisťováním zabavených živočichů nemělo větší či zásadnější problémy, neboť v ČR je vybudovaná síť záchranných stanic a středisek CITES (většinou při zoologických zahradách), kam tato zvířata do dočasného azylu putují.
,,Ovšem s ohledem na očekáváné zpřísnění legislativy[2] ke zlepšení kvality života zvířat držených v zajetí předpokládáme, že případů, kdy se majitelé nebudou schopní o zvířata adekvátně postarat, bude přibývat,"doplnil ministr.
Proto ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou připravuje Ministerstvo životního prostředí návrh řešení, který bude spočívat v úpravě, dobudování a zvětšení již existujících kapacit pro zadržená zvířata. Kromě vybudování zařízení, které se bude schopné o zadržené či zabavené velké šelmy (lvy, tygry, medvědy ad.) dlouhodobě postarat, bude ve spolupráci výše uvedených institucí připraven i přesný metodický postup a krizový plán pro situace, kdy dojde k zabavení většího počtu zvířat. Díky tomu dostanou zadržená zvířata ty nejlepší podmínky pro budoucí život.
_____
[1] https://www.mzp.cz/cz/cites_obchod_ohrozenymi_druhy
[2] Zákon na ochranu zvířat proti týrání v gesci Ministerstva zemědělství

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů