Úterý, 19. března 2024

Ministr Brabec jednal o Šumavě se svým bavorským protějškem

Ministr Brabec jednal o Šumavě se svým bavorským protějškem

Ministr životního prostředí Richard Brabec se dnes setkal s Thorstenem Glauberem, ministrem životního prostředí a ochrany spotřebitele bavorské vlády. Hlavním bodem jednání byla nová zonace národního parku Šumava, kterou před nedávnem schválila Rada parku a která je do značné míry inspirovaná přístupem k ochraně přírody v Národním parku Bavorský les.

,,Národní parky na obou stranách česko-německé hranice jsou jedním ze zásadních bodů společné politiky a výrazně pomáhají dobrým sousedským vztahům. Jak Národní park Šumava, tak Národní park Bavorský les vycházejí ze stejné filozofie, zajistit v naší nejcennější přírodě prostor pro přírodní procesy a přitom park neuzavřít před veřejností. Na tom jsme se dnes s ministrem Glauberem shodli,"komentuje setkání ministr životního prostředí Richard Brabec.

Právě management v národních parcích byl hlavním bodem jednání obou ministrů životního prostředí. Rada národního parku Šumava, ve které zasedají zástupci šumavských obcí a krajů, vědci, ale také zemědělci, zástupci cestovního ruchu a místních obyvatel, schválila nové členěné území parku. Na základě návrhu připravuje Ministerstvo životního prostředí vyhlášku, která musí projít standartním mezirezortním posouzením. Nová zonace by tak mohla začít platit od počátku roku 2020. Nově schválená zonace nijak zásadně nerozšiřuje dosavadní bezzásahové území. Naopak na třech čtvrtinách území se bude nadále zasahovat proti kůrovci, a to nejméně dalších 15 let. Díky nové zonaci také vznikne dostatečně velké ochranné pásmo na hranicích parku, které by trvale zabránilo šíření kůrovce do okolí.

,,Jsem rád, že se v Národním parku Šumava podařilo najít shodu a Rada parku v červnu schválila novou zonaci, která stanoví jasná pravidla pro rozvoj obcí i ochranu jednotlivých částí území na dlouho dobu dopředu. Velmi oceňuji i snahu ministra Brabce a ředitele Hubeného znovu otevřít hraniční přechod Modrý sloup alespoň na část roku, aby mohli turisté z české i německé strany volně přecházet mezi oběma parky,"dodal bavorský ministr Thorsten Glauber.

Oba národní parky spojuje také řada přeshraničních projektů. Jedním z nich je projekt 3LYNX, který monitoruje populaci evropsky významného rysa ostrovida na území Česka, Rakouska a Německa. Podle výsledků monitoringu z loňského roku se v celém sledovaném území vyskytovalo minimálně 109 samostatných jedinců rysa. Součástí je příprava přeshraniční strategie ochrany šumavské populace rysa a komunikace se zainteresovanými skupinami, především myslivci a vlastníky pozemků. Další společnou aktivitou je projekt Life for Mires - život pro mokřady. Jeho cílem je záchrana a obnova přes 2000 hektarů poškozených mokřadů a rašelinišť na obou stranách hranice. Opatření v terénu zahrnují například zablokování a zasypání kolem 80 km odvodňovacích kanálů a obnovu 13 km přírodních potůčků.

Součástí ministerského setkání byla i prohlídka Česko- německého tábora v divočině ve Falkensteinu, který letos získal ocenění OSN v rámci Desetiletí pro biodiverzitu. ,,Tábor daleko od civilizace je vždycky výborná věc pro děti a mladé lidi, kteří mohou poznat přírodu v celé její kráse a naučit se čelit nejrůznějším jejím nástrahám. Je vynikající, že možnost účasti nabízí organizátor, tedy národní park Bavorský les, řadu let také české mládeži," ocenil společný tábor ministr Brabec.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů