Úterý, 19. března 2024

Srí Lanka nařídila vrátit kontejnery s odpadem do Británie

Srí Lanka nařídila vrátit kontejnery s odpadem do Británie

Srílanské úřady nařídily vrátit 213 kontejnerů s odpadem zpátky do Británie. Podle vyjádření se v kontejnerech nacházely i plasty a biologický odpad, včetně lidských pozůstatků pocházejících ze zdravotnických zařízení. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Celníci v kolombském přístavu objevili "vysoce nebezpečný" materiál - části lidských těl a orgánů - v kontejneru s matracemi, plasty a zdravotnickým odpadem. K nálezu je přivedl velmi silný zápach, který se šířil ze stovek kontejnerů, jež byly do přístavu přivezeny z Británie v posledních dvou letech.

Podle britských médií existují obavy, že lidské pozůstatky pocházejí od britské státní zdravotní služby NHS. Minulý rok se NHS spolu s firmou HES, která pro část zdravotnických zařízení likvidovala zdravotnický odpad, dostala do sporu - vyšlo najevo, že odpad včetně amputovaných končetin, orgánů a infekčních tekutin firma místo likvidace skladovala. Zástupce společnosti, se kterou NHS už zrušila spolupráci, nicméně odmítl jakoukoliv spojitost HES s odpadem na Srí Lance.

Podle srílanských úřadů okamžitě začne vyšetřování, všechny kontejnery navíc dovozce musí vrátit do místa původu. "Británie porušila Basilejskou úmluvu," uvedl mluvčí celního úřadu. Mezinárodní úmluva vznikla za účelem kontroly pohybu nebezpečného odpadu mezi státy s důrazem na zákaz tohoto odpadu do rozvojových zemí.

Srí Lanka je jednou z mnoha asijských zemí, které se rozhodly odmítnout odpad pocházející ze Západu. Čína se od příštího roku zavázala snížit dovoz papíru, plastů a dalšího pevného odpadu na nulu. Filipíny, Indonésie a Malajsie v posledních několika měsících odmítly přijmout odpad z Kanady, Spojených států, Japonska nebo Francie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů