Úterý, 19. března 2024

EIB nechce financovat projekty závislé na fosilních palivech

EIB nechce financovat projekty závislé na fosilních palivech

Evropská investiční banka (EIB) chce do konce příštího roku zastavit financování nových energetických projektů závislých na fosilních palivech. Vyplývá to z návrhu nové energetické strategie banky, na který se dnes odvolává agentura Reuters. Rada EIB, kterou tvoří převážně ministři financí členských zemí Evropské unie, by o návrhu měla diskutovat na zářijové schůzce. Konečné rozhodnutí by ale mohlo padnout až později.

"Rada banky nyní musí tento plán schválit bez otálení," uvedla na svém twitterovém účtu ekologická organizace Greenpeace. Proti návrhu by se nicméně mohly postavit východoevropské členské země EU závislé na uhlí či státy jako je Itálie, kde se EIB podílí na financování výstavby plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Budoucí předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová vyzvala EIB, aby zhruba polovinu z ročně investovaných 70 miliard až 80 miliard eur (1,8 bilionu až dva biliony Kč) směřovala do ekologických projektů. Část EIB by se podle ní měla změnit na klimatickou banku.

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Dává k dispozici peníze na životaschopné projekty a přispívá tím k dosažení politických cílů EU.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů