Pátek, 29. března 2024

Středočeský kraj spustí projekt zaměřený na ochranu klimatu

Středočeský kraj spustí projekt zaměřený na ochranu klimatu

Středočeský kraj spustí projekt zaměřený na ochranu klimatu. Ještě letos chce investovat milion korun do řešení takzvané uhlíkové stopy. Z této částky má být 800.000 korun určeno na identifikaci uhlíkové stopy prostřednictvím konzultací a 200.000 Kč na kompenzaci například výsadbou stromů, řekl dnes ČTK hejtmančin náměstek Miloš Petera (ČSSD). Peníze na projekt hejtmanství získalo díky letošnímu příznivému vývoji daňových příjmů.

Uhlíková stopa je suma vypuštěných skleníkových plynů. Může se týkat jedince, výrobku nebo akce. Nejčastěji je používána ve spojitosti s výrobky a definuje sumu všech skleníkových plynů, které byly vypuštěny při výrobě daného produktu.

Kraj chce podle Petery přispět k řešení problémů souvisejících se změnami klimatu. Podle hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) půjde o pilotní projekt. "Je to první krok ze strany Středočeského kraje. Předpokládám, že další prostředky v řádově vyšším objemu budeme do boje s oteplováním investovat i v roce 2020," uvedla.

Členské státy EU se loni dohodly na strategii snižování emisí do roku 2030. Evropská komise pak letos v červnu vyzvala členské státy, aby byly ve svých energetických a klimatických plánech pro rok 2030 ambicióznější. Česku Brusel doporučil mimo jiné zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů