Středa, 24. dubna 2024

Komiks Čtyřlístek vysadil ke svým padesátinám mišpuli obecnou

Komiks Čtyřlístek vysadil ke svým padesátinám mišpuli obecnou

Padesáté výročí svého vzniku dnes oslavil komiks Čtyřlístek v botanické zahradě v pražské Troji vysazením stromu. Ovocný strom mišpuli obecnou zasadil autor komiksu Jaroslav Němeček (75) se svou ženou Lucií. Pomohla mu s tím i komiksová čtveřice Myšpulín, Fifinka, Bobík a Pinďa. Novináře o tom informovala za botanickou zahradu Darina Miklovičová.

Sázení přihlíželo několik desítek dětí, které se přišly podívat na své pohádkové hrdiny. Mohly si promluvit s autorem komiksu nebo si přečíst některé jeho příběhy. Němečka s manželkou přivítal i ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. "Je to dokonale symbolické. Botanická zahrada i Čtyřlístek souběžně slaví padesát let od svého vzniku. Také jsme se sešli v hojném počtu, což se už dlouho nestalo. Je to důkazem toho, že Čtyřlístek táhne stále i malé děti, a většina z nás dospělých ho zná," uvedl při slavnostním sázení Černý.

Mišpule obecná je listnatý ovocný strom pocházející z Asie. Spojitost má s pojmenováním jedné z komiksových postav. "Ten název pro Myšpulína vymyslela moje paní. Nemohli jsme přijít na jméno toho čtvrtého kluka, který by ve Čtyřlístku vystupoval," uvedl Němeček. "Jako dítě jsem si hrávala s kamarády pod ohromnou mišpulí. A najednou, když jsem viděla Myšpulínovy kousky, tak jsem věděla, jak se bude jmenovat," dodala Lucie Němečková.

Výsadba památných stromů a rostlin je v Botanické zahradě hl. města Prahy zaštítěna projektem Kořeny osobností. "Cílem tohoto našeho projektu je, abychom dokázali propojit botaniku se známými osobnostmi. A abychom takto prezentovali vzácné rostliny, ať už z našich českých koutů, nebo ze zahraničí," řekl novinářům Černý. Svou rostlinu zde má například také automobilový závodník Karel Loprais, primátor Zdeněk Hřib nebo prezident Václav Havel. S projektem začala botanická zahrada v roce 2009, strom Čtyřlístku je 97. v pořadí.

Komiksu Čtyřlístek se od roku 1969 vydalo asi 650 seriálů a 30 knížek a vycházejí dodnes. Jeho kreslení hrdinové se ukázali také ve filmech. Němeček vedle Čtyřlístku kreslil i do časopisu Mateřídouška nebo tvořil leporela a obrázkové knihy pro děti.

Na Čtyřlístku se podílela autorka psaných příběhů Ljuba Štíplová. Dohromady do pohádkových děl přispělo zhruba 30 dalších autorů. Své muzeum má Čtyřlístek v Doksech, které prý byly předobrazem pohádkových Třeskoprsků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů