Pátek, 29. března 2024

Slovenské úřady nařídily myslivcům, aby vytáhli proti divočákům

Slovenské úřady nařídily myslivcům, aby vytáhli proti divočákům

Státní veterinární správa na Slovensku nařídila myslivcům, aby se pustili do intenzivního lovu divočáků. Tento týden se totiž potvrdil africký mor prasat u divočáka uloveného na východě země u hranic s Maďarskem. Dnes o tom informují slovenská média. Myslivci mohou používat i jinak zakázané způsoby lovu.

Úřady povolují, aby si myslivci pomohli třeba umělým osvětlením nebo zařízeními na osvětlování terče, lovit mohou také po dohodě s majiteli na zemědělských pozemcích, kde se pracuje. Smějí střílet divočáky i tehdy, když nemají schválený plán chovu a lovu spárkaté zvěře nebo nemají k jejími lovu povolení, uvedl zpravodajský web televize Markíza.

Na Slovensku v poslední době zaznamenali několik případů nákazy africkým morem u domácích vepřů. Poprvé to bylo na konci července v obci Strážne rovněž na jihovýchodě země. Po zjištění výskytu je nutné všechna prasata v dané obci utratit.

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat domácích i divokých. Nakažená zvířata se neléčí, musejí se usmrtit, vakcína neexistuje. Pro lidi není virus této nemoci nebezpečný. V České republice se africký mor prasat poprvé objevil v roce 2017. Letos v březnu Evropská komise informovala, že nemoc se v Česku podařilo vymýtit.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů