Sobota, 20. dubna 2024

Sao Paulo kvůli dýmu zahalila uprostřed odpoledne tma

Sao Paulo kvůli dýmu zahalila uprostřed odpoledne tma

Špatné počasí společně s dýmem z rozsáhlým lesních požárů ponořilo Sao Paulo uprostřed odpoledne do tmy, napsal dnes list El País. Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) v zemi od čtvrtka identifikoval 9507 nových požárů, většinu z nich Amazonii, která je od Sao Paula vzdálená téměř 3000 kilometrů.

Obloha v jednom z největších měst světa náhle ztmavla kolem třetí hodiny odpoledne a tma trvala přes hodinu, napsal server BBC. "Bylo to, jako by se ze dne náhle stala noc. Všichni o tom mluvili, protože ani během deštivých dnů obloha tolik neztmavne. Bylo to ohromující," uvedl jeden z obyvatel Sao Paula.

Dým, který zahalil město v pondělí, přivál vítr z tisíce kilometrů vzdálených států Rondônia, Acre, Mato Grosso a Mato Grosso do Sul podél hranic s Bolívií.

INPE letos v Brazílii registruje přes 70.000 požárů, které ohrozily převážně amazonský deštný prales, napsala agentura Reuters. Prales je označovaný za "zelené plíce" planety, protože má klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů přispívajících ke změnám klimatu. Většina jeho rozlohy se nachází na území Brazílie a ohrožuje ho především kácení a vypalování stromů s cílem získat zemědělskou půdu.

Obavy o zmenšování plochy největšího světového pralesa zesílily s lednovým nástupem prezidenta Jaira Bolsonara do čela Brazílie. Bolsonaro je známý pro upřednostňování ekonomických zájmů před těmi ekologickými. Politik nedávno označil za nepravdivé alarmující údaje o odlesňování Amazonie a chystá se mimo jiné legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích v Amazonii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů