Čtvrtek, 28. března 2024

Při budování přibližovací cesty a plotu ohrozila firma životní prostředí v lesích. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Při budování přibližovací cesty a plotu ohrozila firma životní prostředí v lesích. Dostala pokutu 200 tisíc korun

Společnost ORLÍK NAD VLTAVOU, s.r.o., spáchala správní delikt tím, že z nedbalosti vytvořila podmínky pro působení škodlivých biotických a abiotických činitelů. Svým jednáním způsobila ohrožení životního prostředí v lesích. Za to jí inspektoři z Oblastního inspektorátu České Budějovice České inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložili pokutu 200 tisíc korun.

,,Firma při svém hospodaření v lesích, na pronajatých lesních pozemcích v k. ú. Jetětice, určených k plnění funkcí lesa, vyznačila, zadala, nechala provést, na místě řídila a následně i převzala provedenou těžbu dříví. Stalo se tak v listopadu a prosinci 2014 v souvislosti s vybudováním přibližovací cesty multifunkčního charakteru a oborního plotu. Tím došlo v lesních porostech do 80 let věku k odlesnění linie v nesouvislé celkové délce cca 1990 m a šířce odlesněných pruhů v rozmezí od 6 m do 11m, se vznikem nesouvislých odlesněných ploch o celkové výměře cca 1,55 ha," řekl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích.

Společnost ORLÍK NAD VLTAVOU tak vytvořila podmínky pro buřeně na vzniklých odlesněných plochách, pro hmyzí škůdce (kůrovce) na otevřených, osluněných porostních stěnách a abiotické činitele - bořivé větry, mokrý sníh na porostních stěnách porostních skupin ve věku do 80 let otevřených od jihu a západu u odlesněné linie. Zde tím může dojít ke vzniku nových holin, nebo k prořeďování lesních porostů, snížení jejich zakmenění, snížení jejich mechanické stability a vodní erozi na odlesněné ploše.

Výše uvedená společnost se proti uložené pokutě odvolala k Ministerstvu životního prostředí. To ale její odvolání zamítlo a sankci, která nabyla 6. srpna 2019 právní moci, potvrdilo.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů