Čtvrtek, 18. dubna 2024

Miliarda dolarů půjde na boj proti plastovému odpadu v Asii

Miliarda dolarů půjde na boj proti plastovému odpadu v Asii

Až miliardu dolarů (přes 23 miliard korun) vyčlení na snížení plastového odpadu v jihovýchodní Asii sdružení globálních výrobců plastů a spotřebního zboží. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Aliance AEPW (Alliance to End Plastic Waste) byla založena letos v lednu a má zhruba čtyři desítky členů. Vstoupily do ní mimo jiné Total, Veolia, Dow, Eni Versalis, PepsiCo, Procter & Gamble, BASF, ExxonMobil, Shell či Chevron. Sídlí v Singapuru.

Miliardu dolarů daly firmy dohromady při založení aliance a přislíbily, že do pěti let investují do řešení problému další půl miliardy. Nyní skupina uvedla, že peníze půjdou do partnerství jihoasijských měst a infrastruktury na podporu nakládání s odpadem.

"Zvláštní pozornost chceme věnovat jihovýchodní Asii," uvedl Jim Seward za jednoho z členů aliance, petrochemickou firmu LyondellBasell. "Chceme prostřednictvím investic a ve spolupráci s našimi partnery a zainteresovanými subjekty v regionu ukázat, že problém jde vyřešit," dodal.

Podle zjištění AEPW kolem 90 procent odpadků přináší do světových moří pouhých deset řek, z nichž osm se nachází v Asii, a více než polovina plastového odpadu pochází z pěti asijských zemí: Číny, Indonésie, Filipín, Thajska a Vietnamu.

Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) v červnu přiznalo, že plastový odpad patří k velkým problémům regionu a státy sdružení se ve společné deklaraci zavázaly s odpadem v moři bojovat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů