Úterý, 23. dubna 2024

Doksy nabízejí zdarma nádoby na tříděný odpad k rodinným domům

Doksy nabízejí zdarma nádoby na tříděný odpad k rodinným domům

Nádoby na tříděný odpad k rodinným domům začali zdarma nabízet v Doksech na Českolipsku. Radnice na projekt získala dotaci z Operačního programu Životní prostředí, slibuje si, že obyvatelé budou díky tomu víc třídit a sníží se množství komunálního odpadu. Likvidace směsného komunálního odpadu je pro město nejdražší. ČTK to dnes řekla starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

"Ačkoli velká část občanů považuje za samozřejmost odpad třídit, přesto se často potýkáme s tím, že nádoby na tříděný odpad jsou plné. A dalším problémem je, že nemohou být umístěny na více místech, aby byly dobře dostupné všem. Pro větší efektivitu a také pro lepší komfort třídění jsme se tedy rozhodli nabídnout vlastníkům rodinných domů možnost, aby třídili svůj odpad do nádob umístěných přímo u domu," doplnila Burešová.

Zájemci o nádoby se musí do 30. září přihlásit prostřednictvím dotazníku ve zpravodaji nebo online na stránkách města www.doksy.com. Radnice nabízí zapůjčení 240litrových nádob na plast, papír a bioodpad, které nechá město v pravidelných intervalech svážet. "Za tento svoz se navíc nic neplatí, je v rámci ročního poplatku za odpad," řekla starostka. Za likvidaci komunálního odpadu platí obyvatelé v Doksech roční paušální poplatek 600 korun. Město nyní hledá dodavatele, nádoby na tříděný odpad chce zájemcům rozdat nejpozději na jaře příštího roku.

S podobným projektem mají dobré zkušenosti třeba v Hradci Králové, v Libereckém kraji zatím vyzkoušený není. Stejnou cestou se ale chtějí vydat v Turnově. Radnice na projekt žádá dotaci, pokud uspěje, mohl by systém začít fungovat od 1. ledna 2021. Radnice plánuje prodloužení intervalu svozu komunálního odpadu od rodinných domů a menších bytových domů z týdne na 14 dnů a zapůjčení nádob na papír, plasty a bioodpad majitelům domů zdarma. Popelnic na tříděný odpad by ale mělo být víc i na sídlištích. Kdo bude třídit, navíc ušetří. Roční poplatek za odpady na obyvatele je v Turnově 660 korun, kdo nebude zapojený do třídění, zaplatí zřejmě od roku 2021 o sto korun víc.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů