Sobota, 20. dubna 2024

Obec České Petrovice odebírala více než rok podzemní vodu bez povolení a dostala pokutu přes 133 tisíc korun

Obec České Petrovice odebírala více než rok podzemní vodu bez povolení a dostala pokutu přes 133 tisíc korun

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Hradci Králové uložili pokutu 133 260 korun Obci České Petrovice, která od října 2016 do konce roku 2017 odebírala podzemní vodu z vrtu CP-1 bez platného povolení. Porušila tím zákon o vodách.


Při kontrole v květnu 2019 zaměřené na odběr podzemních vod inspektoři ČIŽP zjistili, že obec měla povolení odebírat vodu z tohoto vrtu od října 2006 do konce září 2016. Další povolení měla vydáno až v lednu 2018 na deset let. ,,Z toho je zřejmé, že od počátku října 2016 do konce roku 2017 odebírala obec podzemní vodu bez povolení vodoprávního úřadu. Celkem za tu dobu nelegálně odebrala 8884 metrů krychlových podzemní vody," řekl Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Výše pokuty byla stanovena v nejnižší zákonné sazbě 15 korun za metr krychlový nelegálně odebrané vody. ,,Přihlédli jsme k tomu, že nedovolený odběr nebyl prováděn úmyslně. Šlo o nedbalostní porušení zákona způsobené opomenutím, že je potřeba zažádat o nové povolení. Nedovoleným odběrem nedošlo k ovlivnění jakosti a množství povrchových nebo podzemních vod. Odebraná voda nebyla určena ke komerčním účelům, ale k zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Pokuta při dolní hranici zákonné sazby tak povede zejména k dosažení preventivního a výchovného účinku," vysvětlil Trávníček.

Obec proti sankci nepodala odpor a pokuta je pravomocná.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů