Úterý, 16. dubna 2024

Inspektoři nařídili zastavení provozu zařízení na povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku

Inspektoři nařídili zastavení provozu zařízení na povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany ovzduší v Olomouci nařídili společnosti Slezské kamenolomy a.s. zastavit provoz zařízení na povrchové úpravy kamene v Mikulovicích na Jesenicku. Firma tento stacionární zdroj znečišťování ovzduší provozovala bez povolení.

,,Inspektoři při kontrole v roce 2017 zjistili, že společnost v letech 2016 a 2017 provozovala tryskací zařízení na povrchové úpravy kamene celkem 268 hodin. Povolení k provozu, které uděluje krajský úřad, však nepředložila. Za provoz bez povolení a další přestupky jsme tehdy firmě ve správním řízení uložili pravomocnou pokutu 25 tisíc korun," uvedl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci.

V roce 2018 provedli inspektoři ve společnosti další kontrolu zaměřenou na dodržování zákona na ochranu ovzduší. Při ní opět zjistili, že firma zařízení na úpravy kamene stále provozuje bez povolení. ,,Za opakovaný nelegální provoz a další přestupky jsme uložili druhou pravomocnou pokutu - 35 tisíc korun," řekl Pallós.

Bezprostředně po této druhé kontrole společnost Slezské kamenolomy požádala Krajský úřad Olomouckého kraje o povolení provozu. Nakonec ho však od kraje nedostala. ,,Inspektoři ČIŽP tedy přistoupili k vydání rozhodnutí o zastavení provozu povrchových úprav kamene. K rozhodnutí vedla zejména skutečnost, že ze strany firmy se jednalo o vědomé a opakované porušování zákona na ochranu ovzduší," vysvětlil Pallós.

Proti rozhodnutí o zastavení provozu se společnost Slezské kamenolomy neodvolala, rozhodnutí je pravomocné. Od 15. srpna 2019 nesmí firma zařízení na povrchovou úpravu kamene provozovat.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů