Čtvrtek, 28. března 2024

Sucho je podle Brabce hlavní projev klimatických změn v ČR

Sucho je podle Brabce hlavní projev klimatických změn v ČR

Sucho je v českých podmínkách hlavním projevem klimatických změn a Česko musí hledat způsoby, jak udržet vodu v krajině. Na česko-izraelském vodním semináři ve Sněmovně to dnes řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Izraelský velvyslanec Daniel Meron nabídl sdílení zkušeností z izraelského hospodaření s vodou, které se snaží o její nanejvýš efektivní využití.

Podle Brabce Česko musí zcela změnit svůj přístup k zacházení s vodou v krajině. "My jsme ji dosud spíš cíleně chtěli nechat odtéct, aby tady neškodila, brali jsme vodu spíš v podobě povodní. Dnes vidíme, že dlouhodobé sucho může mít výrazně horší dopady pro společnost než povodně," řekl ministr.

Připomněl, že v uplynulých sto letech byly v Česku vysušeny miliony hektarů mokřadů a zanikly desítky tisíc rybníků. Země podle něj musí nyní začít řešit, jak vodu do krajiny vrátit a udržet ji v ní. Brabec přitom uvedl, že je třeba hledat i příklady dobré praxe ve světě, aby Česko neztrácelo čas hledáním už fungujících řešení.

Meron na semináři nabídl sdílení izraelských zkušeností s hospodařením s vodou. Připomněl, že v Izraeli je vody dlouhodobě nedostatek, proto země podle něj přistupuje k takzvanému preciznímu zemědělství. Jeho základem je sbírání co nejvíc dat o půdě, klimatických podmínkách i plodinách, aby bylo možné vodu využít maximálně efektivně a aby se zamezilo plýtvání.

Na dnešním semináři diskutují odborníci z Česka i z Izraele o svých zkušenostech s čištěním a následným využívání odpadních vod, o vodním hospodaření ve městech nebo o firemních příkladech přístupu k hospodaření s vodou. Zahájení semináře se zúčastnil i premiér Andrej Babiš (ANO), který označil Izrael za českého strategického partnera a vyjádřil zájem o spolupráci obou zemí i v dalších oborech, zejména v kybernetické bezpečnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů