Pátek, 29. března 2024

Studenti dnes budou opět stávkovat za ochranu klimatu

Studenti dnes budou opět stávkovat za ochranu klimatu

Čeští studenti se dnes na různých místech v zemi přidají k celosvětovému protestu za ochranu klimatu. Navážou tak na předchozí čtyři stávky, kterými se letos na jaře připojili k ekologické iniciativě Fridays for Future. Tentokrát by se do akce na výzvu mladých mohli zapojit i dospělí. Začne tak zároveň Týden pro klima, který potrvá do 27. září a nabídne kromě protestních shromáždění i vzdělávací, debatní či kulturní program.

V Praze se dnes dopoledne sejdou stávkující studenti na Staroměstském náměstí, odkud se vydají na průvod centrem Prahy. Odpoledne na protest naváže Festival pro budoucnost na Střeleckém ostrově, kde vystoupí kromě hudebníků také odborníci na klimatické změny. V Brně se bude demonstrovat na Moravském náměstí. Protesty a další akce se chystají i v dalších zhruba 40 městech.

Iniciativu Týden pro klima v ČR podpořily mimo jiné organizace Greenpeace nebo NaZemi, ale i některé kulturní instituce. Třeba Institut umění - Divadelní ústav (IDU) dnes na své budově v Celetné ulici v Praze vyvěsí černé vlajky, do stávky v Brně se zapojí Divadlo Husa na provázku nebo HaDivadlo.

Švédská iniciátorka celosvětového hnutí Greta Thunbergová se dnes zúčastní manifestace u sídla OSN v New Yorku, kde se bude konat klimatický summit. Velká demonstrace za důslednější boj proti klimatickým změnám se chystá také v Berlíně, kde má dnes německá vláda schválit sérii opatření ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2). V Bruselu budou ministři dopravy zemí EU jednat o snižování emisí z dopravy s cílem dosáhnout v polovině století uhlíkovou neutralitu.

Podporu dnešní stávce za klima vyjádřila rovněž organizace Amnesty International, která nedávno Thunbergové udělila ocenění Velvyslankyně svědomí. Podle zástupců organizace se klimatické změny začínají dotýkat lidských práv, protože mohou mít negativní dopad na dostupnost čisté pitné vody, bydlení nebo zdravotní péči.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů