Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo životního prostředí zpřísní opatření k dovozu nosorožčích rohů

Ministerstvo životního prostředí zpřísní opatření k dovozu nosorožčích rohů

MŽP reaguje na pokračující pytláctví nosorožců a šířící se nelegální obchod s nosorožčími rohy dovážených z třetích zemí jako lovecké trofeje, který významně zasáhl i Českou republiku. Nová přísnější pravidla spouštíme 22. září v souvislosti s připomínkou Světového dne nosorožců.

Lovecké trofeje z nosorožčích rohů se často stávají předmětem nelegálního obchodu s rohovinou, například na výrobu medikamentů. Ministerstvo životního prostředí proto začne přísněji posuzovat jednotlivé žádosti o povolení k dovozu nosorožčích rohů jako loveckých trofejí podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy (CITES).

V případech, kdy bude v nových správních řízeních povolení k dovozu jako součásti lovecké trofeje vydáno, bude tento dovezený roh muset být nezaměnitelně označen mikročipem v zemi, ze které se bude vyvážet. To je novou podmínkou ČR pro dovoz nosorožčích rohů. Navíc se očipovaný roh stane předmětem následných kontrol (cca do 3-6 měsíců) ze strany příslušných orgánů CITES.

Nosorožčí ,,lék" na rakovinu

MŽP zaznamenalo od roku 2011 celou řada případů nelegálního obchodu s nosorožčími rohy, které obvykle souvisely s aktivitami vietnamské komunity. Většina z těchto rohů pocházela z loveckých trofejí nosorožců dovezených z Jihoafrické republiky (JAR). Proto byl v roce 2014 dovoz nosorožčí rohoviny až do odvolání pozastaven. V posledních měsících ale začal růst zájem o dovoz loveckých trofejí z nosorožců, a to i z jiných afrických zemí, například Namibie.

Kritická situace kvůli pytláctví bohužel přetrvává i přes celou řadu opatření zavedených ve státech zasažených nelegálním obchodem s nosorožčími rohy. Nelegální lov nosorožců eskaluje až v posledním desetiletí, ještě v roce 2006 bylo v JAR evidováno jen 60 upytlačených nosorožců, oproti 1349 kusů v roce 2015, v roce 2017 to bylo 1124 kusů.

Nosorožčí rohovina se využívá v tradiční asijské medicíně. Spolu s větší poptávkou roste dramaticky i cena na černém trhu, která se v současné době pohybuje v rozmezí 20 000 - 30 000 USD/kg. Za rostoucí zájem zákazníků z asijských zemí může především rozšířená, ale vědecky nepodložená informace, že roh nosorožce může vyléčit rakovinu.

Zveme Pražany na film Poslední svého druhu

Světový den nosorožců si Ministerstvo životního prostředí připomene v Kině Pilotů ve čtvrtek 26. září od 17:30 veřejným promítáním filmu Poslední svého druhu (The Last Animals). Snímek natočila bývalá americká válečná reportérka Kate Brooks, díky její práci můžete nahlédnout pod roušku mnohdy nelítostného boje s pytláky slonů a nosorožců a s tím spojeného mezinárodního nelegálního obchodu se slonovinou a nosorožčími rohy.

A na druhou stranu se ve filmu seznámíte i s ochranářskými aktivitami k záchraně severních bílých nosorožců, nejohroženějších savců současnosti. Film byl částečně natáčen v České republice za podpory kontrolních orgánů CITES (ČIŽP, Celní správa ČR) a ZOO Dvůr Králové. Vstup je zdarma.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů