Úterý, 23. dubna 2024

Ruská vláda podpořila pařížskou klimatickou smlouvu

Ruská vláda podpořila pařížskou klimatickou smlouvu

Ruská vláda podpořila pařížskou dohodu o klimatu z roku 2015. Na schůzi svého kabinetu to dnes oznámil premiér Dmitrij Medveděv. Podle médií jde o důležitý krok k ratifikaci smlouvy, která omezuje emise skleníkových plynů do ovzduší. Rusko patří k zemím, které dohodu zatím neratifikovaly.

Podle agentury TASS Medveděv podepsal "vládní usnesení, které se týká ratifikace pařížské klimatické smlouvy". Vydal nařízení, aby úřady smlouvu přizpůsobily ruským normám.

"Zastavit globální změny klimatu je možné jen společně," prohlásil Medveděv. Tyto změny zvyšují riziko pro rozvoj klíčových odvětví a hlavně ohrožují bezpečnost lidí, kteří v Rusku žijí jak v podmínkách věčného mrazu, tak i v oblastech se zvýšeným ohrožením živelními pohromami, řekl premiér.

Rusko pařížskou klimatickou dohodu podepsalo, zatím ji ale neratifikovalo. Dokument má podporu prezidenta Vladimira Putina, který ji podle ruských médií považuje za základ mezinárodní spolupráce při ochraně ovzduší. Rozhodnutí Washingtonu od smlouvy odstoupit Putin neodsuzuje, dává ovšem najevo, že Spojené státy by měly zůstat její součástí.

Ruský vicepremiér Alexej Gordějev dnes na schůzi vlády prohlásil, že na seznamu států s největší produkci skleníkových plynů je Rusko na čtvrtém místě. Ratifikace pařížské smlouvy podle něj umožní přihlížet při omezování škodlivých látek do ovzduší k potřebám rozvoje ruské ekonomiky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů