Čtvrtek, 28. března 2024

MAAE: Udržitelný rozvoj a zmírnění klimatické změny se bez jaderné energetiky neobejdou

MAAE: Udržitelný rozvoj a zmírnění klimatické změny se bez jaderné energetiky neobejdou

Pokud mají být splněny současné klimatické závazky jednotlivých zemí a jejich plány hospodářského rozvoje, vzroste do roku 2050 globální výkon jaderných elektráren o 80 procent. Vyplývá to z nejnovější prognózy vídeňské Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE).

Jestliže ale naopak současné plány některých zemí na rozvoj jaderné energetiky nebudou realizovány a v jiných zemích bude pokračovat současný vývoj trhu, technologií a politických i zákonných opatření regulujících energetiku, očekává MAAE do roku pokles kapacit jaderných elektráren o 8 procent. I přes tento pokles výrobních kapacit v tak zvaném ,,nízkém" scénáři ale podle odhadů stoupne podíl výroby z jaderných elektráren do poloviny století o 16 %, ve ,,vysokém" scénáři pak dokonce o 50 %.

Podle prognózy bude v některých regionech a v krátkodobém horizontu v důsledku nízké ceny zemního plynu a rozvoje dotovaných obnovitelných zdrojů energie význam jaderné energetiky klesat. Zájem o její rozvoj je ale stále silný zejména v rozvojovém světě a růstový potenciál představují i závazky k boji proti změnám klimatu dohodnuté na základě Pařížské dohody a dalších iniciativ.

V roce 2018 vzrostla celosvětová výroba elektřiny v jaderných elektrárnách o 2,4 % a dosáhla asi desetiprocentního podílu na celkové světové produkci, což zároveň představuje jednu třetinu veškeré elektřiny vyrobené v nízkouhlíkových zdrojích. K nim se kromě jaderných počítají ještě vodní, solární a větrné elektrárny. Elektřina v současnosti tvoří necelou pětinu (19 %) světové energetické spotřeby, její význam by však v důsledku tlaku na ekologii měl do budoucna stoupat. Nahrazovat by měla zejména fosilní zdroje využívané v dopravě, vytápění, průmyslové výrobě apod.

K dnešnímu dni má 450 provozovaných jaderných reaktorů na světě celkový čistý výkon 399,7 GW. Ve výstavbě je 55 reaktorů s celkovým výkonem 57 GW. Celková loňská světová výroba elektřiny v jaderných elektrárnách překročila 2 563 TWh, což by pokrylo celkovou roční spotřebu elektřiny Ruska, Japonska a Německa.

V Česku se v roce 2018 vyrobilo přes 88 TWh elektřiny. Více než čtvrtinu vyprodukovaly jaderné elektrárny Dukovany a Temelín, které zároveň měly největší podíl na pokrytí loňského meziročního růstu výroby i spotřeby elektřiny v ČR.

https://www-pub.iaea.org/MTCD/Publications/PDF/19-00521_web.pdf

https://yearbook.enerdata.net/electricity/electricity-domestic-consumption-data.html

http://www.eru.cz/-/tz_statistiky_2018?inheritRedirect=true

http://www.eru.cz/documents/10540/4580207/Rocni_zprava_provoz_ES_2018.pdf/1420388b-8eb6-4424-9ad9-c06a57b5326c

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů