Pátek, 19. dubna 2024

BIS zavádí fond zelených dluhopisů pro centrální banky

BIS zavádí fond zelených dluhopisů pro centrální banky

Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) založila otevřený fond pro investice centrálních bank do takzvaných zelených dluhopisů. Podle BIS, která je označována za centrální banku centrálních bank, je fond reakcí na rostoucí poptávku po investicích přátelských ke klimatu. Měl by také pomoci institucím začlenit cíle udržitelnosti do správy svých rezerv, uvedla agentura Bloomberg.

"Jsme přesvědčeni, že nahromaděním investiční síly centrálních bank můžeme ovlivnit chování účastníků trhu a mít určitý vliv na vývoj ekologických investičních standardů," uvedl šéf bankovního oddělení BIS Peter Zöllner.

Iniciativa je součástí širšího závazku BIS podporovat finanční a investiční postupy šetrné k životního prostředí.

Fond, do kterého budou moci centrální banky investovat své rezervy, bude v dolarech. Bude moci investovat pouze do dluhopisů s minimálním ratingem A minus a do těch, které budou v souladu se zásadami zelených dluhopisů Mezinárodního svazu pro kapitálový trh nebo se standardy pro příslušné dluhopisy zveřejněnými Iniciativou pro klimatické dluhopisy.

BIS nabízí finanční služby široké klientské základně zahrnující 140 centrálních bank, měnových orgánů a mezinárodních organizací po celém světě. Má dlouholeté zkušenosti se správou portfolií s pevným výnosem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů