Pátek, 19. dubna 2024

ČEZ představí plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí

ČEZ představí plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí

Energetická společnost ČEZ představí na dnešní konferenci v Praze svůj plán postupného útlumu výroby elektřiny z uhlí. Finanční ředitel firmy Martin Novák v srpnovém rozhovoru s ČTK řekl, že po roce 2040 bude firma v uhelném portfoliu zřejmě mít pouze aktuálně nový blok v Ledvicích.

Toto úterý se podruhé sešla takzvaná uhelná komise, která má útlum uhlí v ČR řešit. Komise má 19 členů z ministerstev, státních úřadů i průmyslových, odborových či ekologických organizací. Předsedy jsou ministři životního prostředí Richard Brabec (ANO) a průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Tématem dnešní konference by mohla být i budoucnost hnědouhelné elektrárny Počerady. Novák v srpnu ČTK řekl, že ze všech variant, které jsou k dispozici, se ČEZ za ekonomicky nejvýhodnější jeví prodat ji skupině Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače za domluvenou částku. Podle dřívějších informací jde o dvě miliardy korun. Předloni měl Tykač za elektrárnu nabízet deset miliard korun, dozorčí rada ČEZ ale prodej neschválila. Možnou transakci tehdy kritizoval mimo jiné současný premiér Andrej Babiš (ANO), v té době ministr financí.

Možný prodej Počerad kritizují mimo jiné ekologové. Vadí jim zejména fakt, že by Tykačova firma provozovala elektrárnu do budoucna déle než ČEZ. Studie, kterou vypracoval hlavní analytik Greenpeace Global Air Pollution Unit Lauri Myllyvirta tvrdí, že znečištění z elektrárny způsobí ročně 111 předčasných úmrtí nejen ve svém nejbližším okolí, ale i v dalších oblastech ČR a za jejími hranicemi. Elektrárna Počerady leží na Lounsku mezi městy Louny a Most. Svým instalovaným výkonem 5 x 200 megawattů patří k největším uhelným elektrárnám v zemi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů