Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ústavní činitelé podpořili české odhodlání snižovat emise CO2

Ústavní činitelé podpořili české odhodlání snižovat emise CO2

Česko je odhodláno plnit své mezinárodní závazky ohledně snižování emisí oxidu uhličitého (CO2). Musí to být ale založeno na samostatném rozhodování země a nesmí to ohrozit sociální smír, konkurenceschopnost nebo možnost rozhodovat o vlastním energetickém mixu. Dnes se na tom při jednání na Pražském hradě shodli nejvyšší ústavní činitelé.

Podle ústavních činitelů musí mít Česko vizi odpovědného přístupu k životnímu prostředí, která bude vycházet z vědeckého poznání. Debata o klimatických změnách podle nich nesmí podléhat ideologiím. Zdůraznili také, že pro bezuhlíkovou energetickou soběstačnost Česka je třeba jaderná energetika.

Ústavní činitelé se rovněž shodli, že se na plnění klimatických cílů musejí spravedlivě podílet všechny státy. Evropská unie podle nich nesmí být ve svém úsilí o snižování emisí osamocena. Premiér Andrej Babiš (ANO) v minulosti opakovaně upozorňoval, že zatímco v EU emise CO2 klesají, celosvětově rostou.

Evropská unie by podle ústavních činitelů také měla usilovat o to, aby na některé její státy či regiony neúměrně nedopadaly důsledky transformace hospodářství, která nastane kvůli klimatické politice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů