Úterý, 23. dubna 2024

Česko a Kambodža budou spolupracovat v oblasti nerostných surovin

Česko a Kambodža budou spolupracovat v oblasti nerostných surovin

Česko a Kambodža budou spolupracovat v oblasti nerostných surovin. České ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) podepsalo v Praze s kambodžským ministerstvem dolů a energetiky memorandum o porozumění. MPO o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Ministerstvo uvedlo, že o memorandu mluvil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) s kambodžským předsedou vlády Hun Senem a českým premiérem Andrejem Babišem (ANO) v Kramářově vile.

"Smyslem memoranda je otevřít možnost spolupráce v oblasti budování kapacit, předávání zkušeností s metodami těžby a zpracování nerostných surovin s minimálními dopady na životní prostředí, spolupráci při geologickém mapování a dalších výzkumech s cílem napomoci rozvoji nerostně surovinového potenciálu Kambodži," řekl dnes Havlíček.

Kambodža patří mezi nejchudší a nejméně rozvinuté země jihovýchodní Asie a od roku 2010 je jednou ze šesti prioritních zemí české rozvojové spolupráce. V uplynulých letech se česká rozvojová pomoc zaměřila na zlepšení situace ve zdravotnictví a na zajišťování elektřiny pro místní obyvatele pomocí lokálních obnovitelných zdrojů energie, jako jsou bioplynové a malé solární elektrárny. V příštích letech se české rozvojové programy zaměří také na dostupnost pitné vody nebo na zvyšování odborné kvalifikace mladých lidí.

Česko a Kambodžu spojují přátelské vztahy, které vycházejí ze spolupráce mezi bývalým Československem a touto asijskou zemí v 80. letech minulého století. Symbolické spojení je i v osobě kambodžského krále Norodoma Sihamoniho, který v mládí studoval v Československu a hovoří plynně česky. Kambodžský král naposledy navštívil Česko v roce 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů