Čtvrtek, 28. března 2024

Olomouc pořídí parní stroj na hubení plevele, omezí glyfosát

Olomouc pořídí parní stroj na hubení plevele, omezí glyfosát

Speciální parní stroj určený k hubení plevele i čištění městského mobiliáře pořídí Technické služby města Olomouce. Zařízení bude včetně komunálního vozidla stát zhruba 1,8 milionu korun a do ulic města vyjede příští rok. Díky parnímu stroji se výrazně sníží plocha, na které město plevel likviduje pomocí přípravku s glyfosátem. Zařízení bude možné využít také k šetrnému odstranění graffiti. Novinářům to dnes řekl primátor Mirek Žbánek (ANO).

Pracovníci technických služeb v Olomouci likvidují plevel na 80 kilometrech městských chodníků, z toho 60 kilometrů letos vyčistili pomocí přípravku s obsahem glyfosátu. Dalších 15 kilometrů zbavili plevele po aplikaci horké vody z parních pleček, které si technické služby najímaly. Zbývajících pět kilometrů chodníků ošetřili pracovníci mechanicky.

Příští rok se podíl chemického hubení plevele díky novému parnímu stroji podle Žbánka sníží na 40 kilometrů, horká voda bude naopak použita na 30 kilometrech a deset kilometrů chodníků lidé vyplejí mechanicky. "Až se vše zaběhne, není vyloučeno, že plevel a graffiti budeme ničit pouze horkou párou," uvedl Žbánek.

Na radnici se před časem obrátila skupina obyvatel Olomouce s výzvou, aby při hubení plevelů nepoužívala herbicidy s glyfosátem. Výzvu podepsalo několik desítek lidí z řad rodičů, sportovců a majitelů psů. Organizátoři výzvy tvrdí, že nikdo uspokojivě nevyvrátil riziko dlouhodobých negativních účinků přípravku RoundUp. Plevel lze podle nich hubit i bez jeho použití. Město si poté nechalo zpracovat analýzu alternativního hubení plevelů, díky kterému se na veřejných plochách ve městě sníží použití herbicidů s glyfosátem.

Glyfosát se používá před zakládáním nových výsadeb dřevin nebo trvalkových záhonů, případně k odstranění plevelů z komunikací a veřejných ploch. Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný.

Evropská komise na konci roku 2017 prodloužila licenci na používání glyfosátu o pět let.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů