Čtvrtek, 28. března 2024

Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard DKK

Dánsko zvažuje větrnou elektrárnu na moři za až 300 miliard DKK

Dánská vláda zvažuje investici až 300 miliard dánských korun (přes bilion Kč) do obrovské větrné elektrárny. Turbíny domácí výroby Vestas chce umístit na jeden či více umělých ostrovů. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na dnešní prohlášení ministerstva pro klima, energii a veřejné práce.

Plánovaná elektrárna má mít kapacitu nejméně deset gigawattů, tedy zhruba pětkrát víc než jaderná elektrárna Temelín. Resort očekává, že většinou investic zajistí soukromé společnosti.

Vedle toho, že v Dánsku sídlí největší světový výrobce větrných turbín Vestas, země sama se nejvíce na světě podílí na rozvoji větrných elektráren na moři. V roce 2018 tato skandinávská země pokrývala 41 procent své poptávky po elektrické energii větrnými elektrárnami. Dánský parlament v pátek přijal zákon, jímž se zavazuje snížit do roku 2030 emise oxidu uhličitého o 70 procent.

V rozpočtu na příští rok vláda vyčlenila 65 milionů dánských korun na výzkum spojený s projektem obří větrné elektrárny. Výzkum se bude zabývat tím, jak část energie uložit anebo přeměnit na obnovitelný vodík, o němž se hovoří jako o palivu budoucnosti.

V Dánsku žije kolem šesti milionů lidí a výkon elektrárny se bude zhruba rovnat spotřebě deseti milionů evropských domácností, napsala Reuters.

Resort pro klima, energii a veřejné práce nyní pro plánovanou elektrárnu hledá vhodnou lokalitu, například v Severním a Baltském moři.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů