Pátek, 29. března 2024

Nová publikace poradí, jak pomáhat motýlům

Nová publikace poradí, jak pomáhat motýlům

Calla vydává novou publikaci ,,Ochrana motýlů v zahradě, ve městě a v krajině", která srozumitelnou formou seznamuje veřejnost s tématikou ohrožení a ochrany motýlů.

Motýli patří k vůbec nejoblíbenějším skupinám živočichů. A určitě tomu tak není pouze kvůli kráse a barevnosti. Považujeme je také za užitečné pomocníky při opylování volně rostoucích i užitkových rostlin. Přesto se jim v naší přírodě příliš nedaří.
,,Za jejich ohrožením stojí výrazné změny ve struktuře a využívání krajiny, především na zemědělské půdě. Došlo ke scelování pozemků, k úbytku různých drobných louček, mezí, záhumenků a políček, zkrátka k zániku pestré krajiny. V posledních zhruba sedmdesáti letech motýlů opravdu významně ubývá. Z našich druhů denních motýlů a vřetenušek aktuálně patří do nějaké kategorie ohrožení skoro polovina," vysvětluje entomolog Zdeněk Hanč z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, jeden z editorů nové publikace.
Autoři však nezůstali u popisu neradostné situace. Předkládají čtenářům řadu možností, jak populacím motýlů v zahradách nebo s městské zeleni konkrétně pomoci. Motýli potřebují hlavně tzv. živné rostliny, na kterých se vyvíjejí jejich housenky, a také tzv. nektaronosné rostliny, z jejichž květů sají nektar dospělí motýli.
,,Motýlům, ale i dalším živočichům, pomůže především vytváření rozmanitého prostředí. Základní radou je v zahradách nebo parcích nesekat trávníky příliš často a najednou. Rozkvetlý trávník posekaný v jednom termínu se stává pastí hlavně pro housenky, které nenajdou potravu, pokud vůbec dokážou nájezd sekačky přežít," říká Jiří Řehounek z Cally, který je druhým z editorů.
Z nové publikace se zájemci dozvědí, které druhy rostlin jsou živné a nektaronosné, jak je na zahradách a v městské zeleni podpořit, jak založit květnatý pás, jak trávníky sekat a čemu vadí jejich mulčování. Publikace se věnuje i místům, která jsou z pohledu ochrany motýlů významná, ačkoli to může vypadat překvapivě. Jde např. o městské sady, silniční okraje nebo brownfieldy a tzv. ,,novou divočinu".
Publikaci v tištěné podobě mohou zájemci získat zdarma v kanceláři Cally nebo na akcích, které Calla pořádá pro veřejnost (např. pravidelné besedy z cyklu Zelené úterky, přírodovědné vycházky pro veřejnost apod.). Elektronická verze publikace v pdf je ke stažení zde: www.calla.cz
Další informace o ochraně městské přírody najdete na specializovaném webu ,,Příroda ve městě" (www.calla.cz/prirodavemeste).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů