Pátek, 29. března 2024

Ruka z recyklovaného PETu pomáhá ve FN Motol pacientům s poškozením míchy

Ruka z recyklovaného PETu pomáhá ve FN Motol pacientům s poškozením míchy

Výzkumná skupina PETMAT podporovaná Mattoni 1873 vytvořila technologií 3D tisku prototyp mechanické ruky. Ruka držící komunikátor Alexa* pomáhá ve Fakultní nemocnici Motol pacientům s poškozením míchy komunikovat s okolím.

Prototyp mechanické ruky je vyroben ze 100 % recyklovaného PETu a nese pracovní název Velexa (spojení názvu komunikátoru Alexa a jména konstruktéra ruky Jiřího Veleho). Byla vytištěna po dílech na 3D tiskárně a díky kulovému kloubu ji lze polohovat nad postelí pacienta.

Pilotní projekt spinální jednotky chce pomocí virtuálních asistentů Alexa zvýšit soběstačnost svých pacientů. Velexa umožňuje nepohyblivým pacientům komunikovat přes Alexu pomocí jednoduchých pokynů s personálem nemocnice, telefonovat či zapnout televizi.

,,Nový projekt PETMATu ukázal další využití recyklovaného PETu v praxi. Rádi stojíme za projekty, které pomáhají lidem a zároveň využívají široké možnosti recyklace," komentuje generální ředitel společnosti Mattoni 1873 Alessandro Pasquale vývoj a uvedení Velexy do praxe.

Výhody recyklovaného PETu

Prvotní impuls umístit komunikátor Alexa na mechanickou ruku vzešel od Adama Ježka ze společnosti Deepview s.r.o., který zvažoval, jaký vhodný materiál na její výrobu použít. Znal projekt PETMAT, a tak použitím recyklovaného filamentu pro 3D tiskárnu propojil funkčnost a ekologii.

,,Správnou funkci Velexy lze testovat a vylepšovat na 3D tiskárně průběžně. Jednotlivé díly mechanické ruky se mohou tisknout a vyměňovat ze dne na den, což je velké plus oproti jiným materiálům. Recyklovaný plast se také snadno čistí a dezinfikuje, a to je v nemocničním prostředí zásadní. Je lehký a přitom pevný, díky kulovému kloubu se dobře polohuje," říká ke spolupráci s PETMATem A. Ježek.

Velexa v praxi na videu ZDE.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů