Úterý, 19. března 2024

Brno vytvořilo turistickou trasu po geologické historii Brna

Brno vytvořilo turistickou trasu po geologické historii Brna

Brno ve spolupráci s Mendelovou univerzitou vytvořilo novou turistickou trasu, která provede zájemce po geologické historii města. Řadu zajímavých míst i v centru lidé míjejí často bez povšimnutí, přitom geologická historie oblasti sahá 500 milionů let do minulosti a město leží na rozhraní dvou velkých a celoevropsky významných jednotek. Na brněnských veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour to uvedla Lucie Kubalíková z Ústavu geologie a pedologie.

Řekla, že například obelisk v Denisových sadech je plný zkamenělin. Brno je na rozhraní Českého masivu a geologicky mladších Západních Karpat, od čehož se odvíjí i reliéf města. "Starší horniny jsou odolnější a tvoří členitější reliéf, tedy výrazné vyvýšeniny a hluboká údolí, která najdeme hlavně ve střední a severní části města. Na těchto vyvýšeninách vznikaly historicky také nejvýznamnější stavby," uvedla Kubalíková. Jižní část města je geologicky zcela odlišná. Tvoří ji mladší horniny, které jsou méně odolné, měkké a tvoří plošiny nebo mírně zvlněný reliéf mimo jiné vhodný pro zemědělství.

Vědci chtějí v průvodci upozornit na to, že neživá příroda je ve městě v mnoha podobách a na místech, která lidé denně míjejí. "Snažíme se nabídnout jiný pohled na již známá místa a zasadit je do geovědního kontextu nebo přidat nějakou informaci, která odkazuje právě na geodiverzitu a její souvislost například s kulturním dědictvím nebo s vývojem města," uvedla Kubalíková.

Obelisk v Denisových sadech pochází z roku 1818. Postaven byl na paměť vítězství nad Napoleonem. Návštěvníci jej vnímají především jako kulturní památku. "Když se podíváte podrobněji na materiál, uvidíte v něm zkameněliny. Napadne vás otázka, odkud se vzaly, proč tam jsou, co je to za živočichy. Nakonec dojdete k tomu, že v prvohorách bylo na území města teplé moře, v němž žili koráli," řekla Kubalíková.

Geostezka zavede zájemce dál například na Petrov nebo k protileteckému krytu. Zajímavostí jsou také polštářové lávy u jezírka na Špilberku. V Brně se podle Kubalíkové dají najít horniny ze všech geologických období.

Turistické a informační centrum města Brna vydalo ke stezce i papírového průvodce, lze ho stáhnout také na webu. Stezka má osm zastavení a je dlouhá 1,9 kilometru.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů