Sobota, 20. dubna 2024

Papež František ocenil rybáře, kteří loví a třídí odpadky z moře

Papež František ocenil rybáře, kteří loví a třídí odpadky z moře

Papež František dnes na setkání ve Vatikánu ocenil italské rybáře, kteří odklízí ze znečištěného moře odpadky, které jim uvíznou v sítích. Rybáři z italského města San Benedetto del Tronto každý týden dobrovolně posbírají asi tunu odpadu, který se snaží roztřídit, aby mohl být recyklován, informovala agentura AFP.

"Rád bych vám vyjádřil své zvláštní uznání za vyčištění mořského dna," řekl papež František rybářům. "Tato iniciativa je velmi důležitá vzhledem k obrovskému množství odpadu, zejména plastového, který jste vylovili, ale i kvůli tomu, že by tento model mohl být inspirací i pro další italské či zahraniční oblasti," dodal. Asi 60 procent odpadu, který rybáři sesbírají, tvoří plasty.

Podle papeže je projekt skvělým příkladem toho, jak může občanská společnost přispět k řešení celosvětových problémů. Odhaduje se, že 80 procent odpadu v moři pochází z pevniny a 20 procent z lodí a z rybářského průmyslu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů