Pátek, 19. dubna 2024

Sýkora, Špaček, ale i Eva Holubová. Lidé s ptačím příjmením apelují na poslance, aby zakázali klecové chovy slepic

Sýkora, Špaček, ale i Eva Holubová. Lidé s ptačím příjmením apelují na poslance, aby zakázali klecové chovy slepic

Čeští nositelé ptačích jmen se postavili za úplný zákaz chovu slepic v klecích. Podepsali se pod společný humorně laděný otevřený dopis, ve kterém vyzývají poslance, aby zákaz v nadcházejícím hlasování v Poslanecké sněmovně podpořili. Svůj podpis na něj přidala také herečka Eva Holubová, podle ní klecový chov do vyspělé společnosti nepatří.

'Vrabci na strese si cvrlikali o tom, ze mate na stole navrh na zakaz klecovych chovu slepic. Prirozene se tahle zprava dostala i k nam - hrdym nositelum ptacich prijmeni. Verime, ze k tomu mame co stebetat. Proto jsme spojili sve sily, a tak Vam postovni holub prave donesl tento dopis. Chceme Vam jeho prostrednictvim dat najevo, ze Slavici, Straky, Strnadi i Hrdlicky a dalsi jmenovci ptaku z cele CR jsou proti zavirani slepic do kleci,' píše se v dopise adresovaném poslancům, pod který se podepsalo 202 nositelů ptačích jmen.

Zákaz klecových chovů slepic navrhla v prosinci skupina poslanců napříč politickým spektrem v rámci pozměňovacího návrhu k novele zákona na ochranu zvířat proti týrání. Poslanci tak reagují nejen na dlouhodobou kritiku klecových chovů ze strany Obránců zvířat, ale i na veřejné mínění, které je v posledních letech podle průzkumů proti tomuto typu chovu.

Ptačí dopis je jednou z aktivit, které se začaly ve společnosti formovat na podporu zákazu klecových chovů. Kromě řady jiných Čechů s ptačím příjmením připojila svůj podpis také herečka Eva Holubová.

,,Klecové chovy plné slepičího utrpení do vyspělé společnosti nepatří. Proto jsem se rozhodla podpořit otevřený dopis poslancům od lidí s ptačím příjmením, který je humornou připomínkou něčeho, co je ve skutečnosti spíše k pláči. Jsem ráda, že se za velmi krátkou chvíli podařilo mobilizovat přes 200 zástupců ptáků z říše lidí a já jako Holubová jsem nemohla chybět," říká hvězda filmů jako Pelíšky nebo Účastníci zájezdu.

Utrpení slepic v klecovém chovu ukázalo i video pořízené přímo v jedné z klecí. Zachycuje namačkané slepice, které stojí na mrtvé družce, aby je do pařátků netlačilo dno z drátů. Jsou oškubané a vystresované, nemají možnost protáhnout si křídla nebo hrabat. Čtyřicetiminutové video zveřejnili ochránci zvířat ze spolku OBRAZ v lednu na svém Facebooku.

,,Tak to v klecových chovech skutečně chodí," potvrzuje autenticitu záběrů další ze signatářů ptačího dopisu Barbora Jeřábková, která studuje zootechniku na České zemědělské univerzitě. ,,S klecovými chovy a životní pohodou ptáků mě spojuje nejen mé příjmení, ale i má vlastní zkušenost. Životní podmínky v kleci jsou pro slepice naprosto nevyhovující," dodává.

Ptačí lidé se obrací na poslance, aby situaci změnili. Zvláště však apelují na své ,,kolegy", kteří by měli mít pro slepice větší pochopení. 'Víme, že mezi Vámi máme tajné agenty, kteří jistě oplývají už zmíněným nadhledem a pochopením pro ptačí svobodu. Vždyť mezi sebou najdete hned dva Kohoutky, Vránu, Pávka, Kalouse i o něco menšího Kalouska.'

Jestli poslanci hlas veřejnosti vyslyší, by mělo být známo v průběhu jara 2020. Napoví však už 19. únor, kdy budou o návrhu hlasovat poslanci v Zemědělském výboru a ve Výboru pro životní prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů