Pátek, 29. března 2024

Českých zástupců na Špicberkách přibylo. Vědci tam dovezli várku 95 vzorků semen

Českých zástupců na Špicberkách přibylo. Vědci tam dovezli várku  95 vzorků semen

Česká republika dopravila další zásilku semen do globálního úložiště na Špicberkách, tentokrát uložila do věčně zmrzlé půdy 95 vzorků semen. Nyní se tam nachází 1263 jedinečných druhů a odrůd zemědělských plodin z českého Národního programu rostlin. Podzemní trezor slouží k bezpečnému uchování genetických zdrojů rostlin významných pro výživu a zemědělství.

Na Špicberkách uložila česká Genová banka další původní české odrůdy (např. jarní ječmeny Dragerův žlutý a bílý), krajové odrůdy (např. hrách Orávka) a plané druhy blízce příbuzné kulturním plodinám (mnohoštět vejčitý). Jde celkem o 95 vzorků, každý z nich obsahuje vždy celkem 300 až 500 semen podle druhu rostliny a velikosti ukládaného balení.

Uložení národních vzorků v centrální genobance je bezplatné. Jde o službu, kterou hradí norská vláda a nadace Crop Trust. V úložišti jsou semena udržována při stále teplotě -18 °C. Skladovací komory se nachází více než 100 metrů hluboko uvnitř hory, pod vrstvami skály o tloušťce 40 až 60 metrů, 130 metrů nad úrovní moře. Vloni uložiště vzorky nepřijímalo kvůli opravě, při které bylo lépe zabezpečeno proti pronikání vody a dalším rizikům.

Po patnácti letech od spuštění projektu je v permafrostu bezpečně uloženo více než 960 tisíc položek náležejících k téměř 6 tisícům druhů rostlin ze 75 genobank z celého světa.

V České republice jsou významné genetické zdroje součástí Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství, který Ministerstvo zemědělství vyhlásilo na období 2018-2022. Smyslem programu je uchování co možná nejširší genetické rozmanitosti zemědělských plodin domácího původu a rozšiřování této různorodosti podle potřeb zemědělského výzkumu a šlechtění. Sortiment genetických zdrojů rostlin dostupných v České republice přesahuje 55 tisíc položek.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů