Středa, 24. dubna 2024

Letošní Noc divadel v listopadu se zaměří na ekologická témata

Letošní Noc divadel v listopadu se zaměří na ekologická témata

Letošní osmý ročník Noci divadel se 21. listopadu s podtitulem Divadlo a udr(život)elnost zaměří na ekologická témata. Zúčastněná divadla se budou věnovat změně klimatu, udržitelnosti, nadprodukci a podobně. Ekologickým tématům v umělecké tvorbě i divadelním provozu se budou organizátoři věnovat v průběhu celého roku. První akcí bude od 24. do 27. března instalace na náměstí Václava Havla. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Eliška Míkovcová.

"Po dohodě se zúčastněnými divadly se každý rok snažíme dát Noci divadel jasné téma. Pod loňským mottem "30 let divadla a demokracie" tak řada zapojených divadel reflektovala výročí sametové revoluce. V letošním roce jsme zvolili aktuální společenské téma související s udržitelností lidské civilizace. Divadla totiž mohou významně přispět k větší citlivosti vůči klimatické krizi," uvedla Martina Pecková Černá z Institutu umění - Divadelní ústav (IDU), který Noc divadel v ČR od roku 2013 koordinuje.

První událostí letošní Noci divadel, během které bude představeno téma Divadlo a udr(život)elnost, je instalace na náměstí Václava Havla, která se ve dnech 24. až 27. března připojí k oslavám Mezinárodního dne divadla, Světového dne loutkářství a Mezinárodního dne divadla pro děti a mládež. Program pro veřejnost nabídne performance, workshopy, diskuse či prezentace.

Kromě březnové instalace chystají organizátoři například edukační Zelené čtvrtky, ve kterých se rovněž zaměří na ekologická témata a příklady dobré praxe v divadelním provozu. Možnostem šetrného provozu a tomu, jak uchopit téma klimatické krize kulturními organizacemi, se IDU věnuje také v platformě Kultura pro budoucnost.

Noc divadel je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více než desítky evropských zemí. V loňskem roce se Noci divadel v ČR zúčastnilo na 40.000 návštěvníků a zapojilo 109 kulturních institucí ze 30 měst. V Praze program připravilo 52 divadel a souborů. Více informací je na www.nocdivadel.cz.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů