Středa, 17. dubna 2024

Praha nabídne 430 hektarů svých polí pro ekologické zemědělství

Praha nabídne 430 hektarů svých polí pro ekologické zemědělství

Hlavní město takzvaně propachtuje 430 hektarů svých polí ekologickým zemědělcům. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Pole budou rozdělená na maximálně pětihektarové plochy a bude zakázané bude použití chemických přípravků. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN). Ze zhruba 14.000 hektarů zemědělské půdy v hlavním městě vlastní Praha 1460 hektarů.

"Nové podmínky jsou postaveny na principu odpovědného přístupu ke krajině. V dnešní době klimatických změn a zásadního zhoršování kvality zemědělské půdy je důležité přijmout taková opatření, které nám pomohou v boji proti suchu a klimatickým změnám," řekl Hlubuček.

Rozdělením polí vznikne necelých 30 kilometrů mezí, které budou sedm metrů široké. Některé z nich budou zatravněné, na dalších budou i stromy. "Meze budou sloužit živočichům i rostlinám, nebudou samoúčelné," řekl vedoucí magistrátního oddělení péče o zeleň Dan Frantík. Meze bude zakládat město a udržovat pachtýři. Pokud to nebudou chtít dělat, má město v záloze například chovatele, kteří o ně budou mít zájem.

Zemědělci budou muset dodržovat dané osevní postupy, tedy sled pěstovaných plodin. Nebude tak možné dva roky po sobě vysadit stejnou plodinu. Do osevního postupu bude zařazena také tzv. zlepšující plodina. Zakázáno bude použití pesticidů a upřednostněna organická hnojiva. Znovu bude použita hluboká orba.

Pozemky, které město pronajme, budou rozděleny do 37 bloků, na které bude hledat zemědělce. Zájem chce mít magistrát zjištěný na jaře. Smlouvy zájemcům nabídne na pět let. Město podpoří zemědělce nižším pachtovným a zároveň může nabídnout možnost odbytu například ve školách.

Velká pole byla již rozdělena u Dolních Počernic nebo ve Slivenci. Tam vznikla tři pole o šířce 30 metrů a na každém z nich je jiná plodina.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů