Čtvrtek, 28. března 2024

Vysočina má 152 přírodních památek a rezervací, loni přibyly tři

Vysočina má 152 přírodních památek a rezervací, loni přibyly tři

Kraj Vysočina spravuje 152 maloplošných chráněných území, počet se postupně zvyšuje. Vloni vyhlásilo vedení kraje dvě nové přírodní rezervace Výrova skála a Knížecí seč zabírající v součtu 33 hektarů území poblíž Rouchovan na Třebíčsku, a také přírodní památku Rybníček u Dolního Dvora na Havlíčkobrodsku. Další dvě přírodní rezervace se chystají na Žďársku, informoval kraj na webu.

Vzniknout by měly přírodní rezervace Pyšolec a Hraběcí stolek v údolí Svratky. Obě rezervace budou vyhlášeny asi v roce 2022, sdělila ČTK Eva Neuwirthová z tiskového odboru kraje. Orientační rozloha těchto dvou rezervací dohromady převyšuje 50 hektarů.

Do správy Kraje Vysočina po zrušení okresních úřadů v roce 2002 přešlo 128 přírodních rezervací a přírodních památek. V roce 2001 zabírala tato chráněná území 3100 hektarů, nynější rozloha je okolo 4000 hektarů. Nákladnější je i péče o tyto lokality, včetně kosení trávy. V roce 2003 stála kraj údržba chráněných území 4,1 milionu korun, vloni sedm milionů.

Mezi kriticky ohrožené živočichy na Vysočině patří třeba žáby kuňky obecné. K ohroženým se řadí i ptáci hnízdící v dutinách stromů, dudek chocholatý je vzácně k vidění v dubových lesích říčních údolí Jihlavy nebo Rokytné. Mezi ohrožené rostlinné druhy patří orchideje nebo fialově kvetoucí koniklec luční.

Kromě maloplošných chráněných území spravovaných krajem jich je na Vysočině dalších několik desítek ve správě chráněných krajinných oblastí. Na Vysočině leží větší část CHKO Žďárské vrchy a zasahuje tam i CHKO Železné hory.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů