Sobota, 20. dubna 2024

Při sčítání ptáků se nejvíce objevovala koňadra, poskočila sojka

Při sčítání ptáků se nejvíce objevovala koňadra, poskočila sojka

Krmítka při lednovém sčítání ptactva nejčastěji navštívila sýkora koňadra. Obhájila tak "vítěznou" pozici z minulého roku. Proti loňsku byla mnohem častěji pozorována sojka. Do sčítání se od 10. do 12. ledna zapojilo přes 21.000 lidí, o 7000 více než loni. Spatřili 436.000 ptáků, uvedla Česká společnost ornitologická (ČSO) v dnešní tiskové zprávě.

Podle koordinátorky občanské vědy ČSO Aleny Skálové byla sýkora koňadra zaznamenána 91 procenty účastníků, ze všech sýkorek byla také v největších hejnech. Některé druhy překvapily. "Například sojka obecná loni přilétla na každé deváté krmítko, ale letos se ukázala na každém pátém. Příčinou by mohl být zvýšený tah sojčí populace ze severovýchodní Evropy - tamní sojky jsou na rozdíl od našich částečně tažné, s různou intenzitou tahu v jednotlivých letech," popsala Skálová.

Častěji se objevovala i hrdlička zahradní. "Loni sčitatelé zaznamenali hrdličku na 29 procent krmítek, letos to bylo už 46 procent. Díky tomu hrdlička poskočila z loňského 7. místa na 5. místo a odsunula z první pětice vrabce domácího, který přilétl, stejně jako loni, na 37 procent krmítek," doplnila koordinátorka. Upozornila, že tyto příklady dokazují, jak důležité je sčítat ptactvo několik let po sobě. Jen tak podle jejích slov ornitologové zjistí, zda jde o výkyv či dlouhodobou proměnu.

Lidé během hodinového pozorování museli zaznamenat vždy nejvyšší počet současně spatřených jedinců každého druhu. "Mnoho účastníků sčítalo postupně více hodinovek. Rekordních 19 sčítání jsme dostali od pozorovatelky z Kostic na Břeclavsku. Sčítalo se také ve školách a školních družinách, celkem jsme od žáků obdrželi 277 sčítání," uvedla Skálová.

Účastníci od ornitologů dostali tipy na potravu do krmítek, která přiláká co nejvíce různých druhů. V průběhu března je však podle odborníků možné přikrmování už ukončit a pomoci spíše hnízdícím ptákům. "Je vhodné připravit ptákům pítko či koupátko. Dále neřezat křoviny, živé ploty a stromy, které ptákům slouží jako vhodná místa k hnízdění a potravě. Zvláště cenné jsou například staré stromy s dutinami a bobulonosné keře. Ptáci také ocení, když budeme trávu sekat mozaikově, tedy kus necháme neposečený. Snadno pak v trávě najdou dostatek hmyzu a neposečený trávník bude zadržovat větší množství vody," dodala Skálová.

Další ročník sčítání ptáků u krmítek je naplánován na 8.-10. ledna 2021.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů