Přírodní útvar o velikosti cca 5 cm, suchý, lehký, při rozkrojení se rozpadá. Oč se jedná?
Mgr. Tomáš Urfus, Ph.D., katedra botaniky
Mgr. Tomáš Urfus, Ph.D., katedra botaniky
V čerstvém stavu můžeme tyto pozoruhodné a poměrně mohutné útvary (do 10 cm) pozorovat ve vodou odhalených kořenech olší na březích potoků a řek. Přestože je dusík pro rostliny nezbytným prvkem, jeho téměř nekonečné rezervy v atmosféře neumějí využívat. Jen několik šťastných a velmi zvýhodněných rostlinných skupin umí vytvořit anaerobní prostředí pro bakterie, které jsou takové vazby schopny. Nejznámější jsou asi bobovité (Fabaceae) se svými hlízkovitými bakteriemi (rod Rhizobium), ale mezi další patří i cykasy, rakytník, hlošina, skalnička dryádka nebo právě olše.
Zdroj: https://www.prirodovedci.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích