Čtvrtek, 28. března 2024

Podpora ,,Zelené dohody" zlepšuje investiční vyhlídky do obnovitelných zdrojů

Podpora ,,Zelené dohody" zlepšuje investiční vyhlídky do obnovitelných zdrojů

Navzdory výhradám některých vlád chce Ursula von der Leyenová zahrnout prioritní cíle Zelené dohody (Green Deal) do návrhu sedmiletého rozpočtu EU. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans počátkem dubna potvrdil, že do září má EK v plánu předložit analýzu dopadů zpřísnění omezení skleníkových plynů do roku 2030 o 50 až 55 procent oproti hodnotám z roku 1990. Dohoda by měla obsahovat celkem 50 kroků k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050.

Někteří odborníci zastávají názor, že současný útlum globální ekonomiky může být dobrým stimulem pro cíle, které jsou součástí Zelené dohody, a zavedení nezbytných opatření může pomoci urychlit cestu k ekologičtějšímu prostředí Evropy.

Tato vize může být dalším stimulem pro investice institucionálních i individuálních investorů do aktiv obnovitelných zdrojů. Ty zatím překonávají aktuální krizi lépe, než řada tradičních odvětví. Podle analýzy fotovoltaické skupiny Solek byly jak krátkodobě, tak střednědobě zelené investice nadprůměrně rostoucí investicí. Společnost srovnávala například roční výnosnost fondů nabízených v Investičním centru ČS. Fond Erste WWF Stock Environment, zaměřený na akcie technologií chránicích životní prostředí včetně obnovitelných zdrojů energie, za roční období k 28. 2. 2020 dosáhl z nabízeného portfolia 47 fondů vůbec nejvyšších výnosů, a to 30,03 %. Pro srovnání komoditní fond Erste Stock Europe Property, který si vedl také nadprůměrně dobře, dosáhl za rok na 14,39% zhodnocení, naopak komodity propadly, a to o 9,41 % (Erste Stock Commodities).

Hůře na tom byly fondy od počátku letošního roku k danému datu 28. 2. (YTD). Snížila se hodnota jak nemovitostních (-2,59 %), tak komoditních investic (-14,12 %). Jeden z mála rostoucích, a to o slušných 4,93 %, byl právě Erste WWF Stock Environment.

Celosvětový pád na kapitálových trzích, který vyvrcholil letos počátkem března a dotkl se prakticky všech titulů, přinesl už ve třetí dekádě minulého měsíce částečné zotavení. Analýza Soleku se podívala na USA, a to jak se vzpamatovávaly jednotlivé sektory s důrazem na firmy z oblasti nezávislé a obnovitelné energetiky. Podle dat Fidelity se právě toto odvětví vzpamatovalo za pět dní od kolapsu nejrychleji - narostlo o nebývalých 25,82 %.

Některá odvětví přitom v období prvního zotavení mezi dny 19. - 25. 3. 2020 dále klesala, jako real estate (-5,61 %). S&P 500 index v tomto zlomovém období nepatrně vzrostl o 1,42 %.

Čas teprve ukáže, jak se krize odrazí ve změněných preferencích investorů dlouhodobě. Financial Times citovaly Jose Debelke, bývalého klimatického úředníka EK, který předpovídá, jak krize ovlivní změnu našich návyků. Jedním ze scénářů je dlouhodobé snížení letecké přepravy, a tím i snížení emisí, které s ní souvisejí.

EK deklaruje i v rámci Green Deal podporu ekonomik nejvíc zasažených států pandemií. V průběhu několika týdnů chce představit rozpočet v hodnotě zhruba bilion eur, který má být základem pro pomoc na oživení ekonomik unie po skončení pandemie a zároveň jim má pomoci v dodržení stanovených kritérií "udržitelnosti".

Uvidíme, jaká bude realita, každopádně tyto signály zakomponovává trh do ceny ,,zelených" aktiv už nyní.

Olívia Lacenová, hlavní analytik TopForex

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů