Úterý, 16. dubna 2024

Situace je vážná, ale jde o obrovskou příležitost pro změnu říká odborník na ochranu životního prostředí Vojtěch Vosecký

Situace je vážná, ale jde o obrovskou příležitost pro změnu říká odborník na ochranu životního prostředí Vojtěch Vosecký

Při volbě mezi alternativami bychom se měli ptát nejen na to, jak překonat bezprostřední hrozbu, ale také v jakém světě chceme žít, jakmile bouře kolem pandemie přejde.

,,Máme unikátní možnost stisknout velké tlačítko restart. Už teď víme, že svět nikdy nebude takový, jako dřív," říká Vosecký, podle kterého je třeba zvážit, zda se neubrat směrem udržitelné a nízkouhlíkové ekonomiky, která se spoléhá i na jiné indikátory, než je HDP.

,,Musíme si odpovědět na otázku, zda chceme zachraňovat aerolinky a ropný průmysl, nebo ty peníze na restrukturalizaci naší ekonomiky dát kromě nezbytných opatření i do obnovitelných zdrojů energie, nových způsobů transportu a odpovědného zacházení se zdroji," dodává Vosecký.

,,Nyní vidíme, že jsme schopni dělat obrovské ústupky na globální úrovni - od cestování, práci z domova, přes vzdělávání online až po nošení roušek. Ukazuje to, že když nám teče do bot, dokážeme se neskutečně rychle přizpůsobit."

Cesta takzvané cirkulární ekonomiky, při níž se s odpadem nakládá jako s zdrojem, by pro Česko přinesla benefity při vzniku nových pracovních míst i úsporách v energetice, spotřebě vody či tvorbě nových inovativních produktů a služeb.

,,Evropská unie odhaduje, že cirkulární ekonomika může do roku 2030 vytvořit mezi 700.000 až 3 miliony pracovních míst. Pro Česko ty odhady ve studii Římského klubu byly kolem 150.000."

Příkladem cirkulární ekonomiky v dnešní době jsou například doma vyrobené látkové roušky, které jsou mimo zdravotnická zařízení udržitelnou alternativou roušek na jedno použití. ,,Rouška může být vyrobena třeba ze starého trička, co se nám leželo dlouho ve skříni. Z odpadu uděláme něco užitečného, a pracujeme s tím co máme, tady v České republice, v dlouhotrvajících cyklech," podotýká Vosecký, podle kterého na podobném principu funguje i ,,high-tech" řešení ČVUT, kde z potápěčských masek a vojenskými filtry udělali účinné znovupoužitelné respirátory.

Krize okolo pandemie koronaviru může pozitivně ovlivnit i naše spotřební vzorce. ,,Teď vidíme, že se naše priority mění - lidé jsou opatrnější a úspornější. To vše jsou dobré zprávy pro životní prostředí, ale je otázka, jak dlouho nám to vydrží. Hrozí nám to, co nastává po každé ekonomické krizi. Nakopnutí ekonomiky v podobě pobídek pro nadměrnou spotřebu, až se nakonec zase ocitneme tam, kde jsme začali," uzavírá Vosecký.

Vojtěch Vosecký je jedním z předních odborníků na cirkulární ekonomiku v České republice. Vystudoval environmentální inženýrství a podnikání na holandské Wageningen University, je spoluzakladatelem INCIEN, ve kterém působil přes 4 roky, a podobným tématům se věnoval i v Evropském parlamentu. Momentálně vede v Praze expertní skupinu pro cirkulární ekonomiku a pracuje s řadou dalších organizací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů