Pátek, 29. března 2024

Společnosti musí poskytnout více údajů o nanoformách

Společnosti musí poskytnout více údajů o nanoformách

ECHA dosud obdržela nízký počet registračních dokumentací k nanomateriálům (pouze 10%, toho, co očekávala). Do 1. ledna 2020 bylo registrováno pouze 36 látek v nanoformách podle aktualizovaných požadavků nařízení REACH (zveřejněno ECHA 24. 2. 2020).

Podle aktualizovaných požadavků nařízení REACH obdržela ECHA pouze 95 specifických podání pro 36 látek s nanoformami. Na základě informací o nanomateriálech získáných z dříve zveřejněných belgických a francouzských seznamů a katalogu Evropské komise o nanomateriálech používaných v kosmetických přípravcích, byly očekávány aktualizované registrace pro přibližně 300 látek.

Vzhledem k tomu, že byl předložen k nanomateriálům tak nízký počet registrací a polovina jich neprošla kontrolou technické úplnosti, je pro firmy k dispozici webinář s praktickými radami, jak pro nanoformy připravit registrační dokumentace.

ECHA rovněž úzce spolupracuje s klíčovými průmyslovými sdruženími a členskými státy, aby došlo k lepšímu porozumění a zvýšilo se povědomí o stanovených povinnostech.

Pokud dosud nejsou k dispozici validované zkušební metody ke splnění požadavků na informace podle přílohy VII a VIII nařízení REACH, lze použít šablonu, kterou ECHA zveřejnila, aby pomohla registrantům zdokumentovat a prokázat, že ke splnění požadavků na informace vynaložili veškeré možné úsilí.

Aktualizované požadavky pro nanoformy látek podle nařízení REACH platí od 1. ledna 2020. Po tomto datu musí společnosti registrovat v souladu s novými požadavky, aby mohly vyrábět nebo dovážet nanoformy látek. Důvodem je zajistit, aby byly poskytnuty odpovídající údaje, které prokazují bezpečné používání nanomateriálů z hlediska lidského zdraví a životního prostředí.

ECHA upozorňuje, že nanomateriály, na které se vztahuje nařízení REACH, jsou v současné době bez platné registrace na trhu nelegálně.

Další informace:

Text zprávy v angličtině a webinář s praktickými radami k registraci nanoforem

Nanomateriály - webová stránka

Observatoř EU pro nanomateriály (EUON): vyhledávání nanomateriálů

Observatoř EU pro nanomateriály (EUON): Přehled úprav přílohy REACH a dostupných metod

Šablona pro dokumentaci praktických omezení ke splnění požadavků na informace podle přílohy podle přílohy VII a VIII REACH [PDF][EN]

Informace o manuálním ověřování při kontrole úplnosti (nedávno aktualizováno o rady pro registraci nanomateriálů) [PDF][EN]

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů