Pátek, 29. března 2024

Baterie, které zachraňují životy! Našli jsme 10 příkladů

Baterie, které zachraňují životy! Našli jsme 10 příkladů

Pozornost téměř všude na světě se nyní upírá k záchranným složkám. Není to však jen koronavir, který musí řešit. Záchrana lidských životů je jejich dennodenním posláním. Moderní technologie, včetně spolehlivých baterií, jim v tom pomáhají.

Že jsou baterie malé a že nemá smysl se jimi zabývat? Chceme vás přesvědčit, že tomu tak není. Baterie nám dokážou zpříjemnit život. Vezměte si třeba takový televizní ovladač, notebook nebo smartphone. Sázíme na ně i v případě elektromobility. Jsou však přístroje na baterie, které jsou ještě důležitější - rozhodují o lidském bytí či nebytí. Které to jsou?

,,Bez výkonných a spolehlivých baterií bychom se neobešli například v kardiostimulátorech, termovizních kamerách, externích defibrilátorech, laryngoskopech, EKG, detektorech plynu, kouře a CO, GPS navigacích nebo záchranářských dronech. Svou službu odvádí i v černých skříňkách v letadlech," vysvětluje Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií. I ty nejlepší a nejvýkonnější baterie však jednou doslouží. Podle Kratochvíla je tou nejlepší odměnou pro baterie za jejich službu to, že je odevzdáte na recyklaci. Vzniknou z nich nové produkty, které znovu slouží k užitku.

TIP: Kam s vysložilými bateriemi Vám spolehlivě poradí aplikace www.KAMsNIM.cz

Desítka spotřebičů na baterie v PRVNÍ LINII:

1. Kardiostimulátor

Kardiostimulátor se používá k léčbě poruch srdečního rytmu. Podporuje srdce generováním malých elektrických pulzů. První kardiostimulátor byl implantován v roce 1958. Po několika hodinách se však jeho baterie vybila. Současné baterie v kardiostimulátorech vydrží 5 až 15 let. Pak se kardiostimulátor vymění pomocí malé operace.

2. Externí defibrilátor

Při zástavě srdce se používají automatizované externí defibrilátory nebo zkráceně AED. Vestavěná lithiová baterie generuje proud, který způsobí, že se srdce znovu rozběhne. AED je schopno automaticky rozlišit mezi defibrilovatelnými a nedefibrilovatelnými rytmy. Stále častěji se s nimi setkáte na veřejných místech. Jde o přístroj určený k laické resuscitaci. Toho, kdo ho využívá k záchraně lidského života, během akce navádí hlasitými pokyny.

3. Zařízení EKG

Zařízení EKG zaznamenává elektrickou aktivitu srdečního svalu. Lékařům poskytuje cenné informace o fungování srdečního svalu, zejm. o arytmiích. Díky baterii může zdravotnický personál zařízení jednoduše vzít pod paži, nejsou závislí na místě vyšetření.

4. Laryngoskop

Laryngoskop je přístroj, který umožňuje pohled do hrtanu buď při jeho vyšetření, nebo při intubaci. Baterie poskytuje energii pro kontrolní lampu.

5. Detektory plynu, kouře a CO

Detektory upozorňují na nebezpečí, jako je únik plynu, nedostatek kyslíku, tvorba kouře nebo riziko oxidu uhelnatého. Mohou zabránit velkým katastrofám - požárům, otravám plynem či udušení. I v detektorech spolehlivě slouží baterie. Když baterie doslouží, moderní zařízení na to upozorní, a je třeba je vyměnit. Použité baterie pak zanést na sběrné místo.

6. Termovizní kamery

Termovizní kamery detekují teplo - zviditelňují teplotu na základě intenzity infračerveného záření. Termovizní kamery pomáhají hasičům orientovat se v hustém kouři, lépe posoudit situace a rychleji se rozhodovat. Kabelový termokamera by při požáru nebyla moc užitečná. Naštěstí toto zařízení funguje také na spolehlivé baterie!

7. Černá skříňka v letadle

Každé letadlo má na palubě dvě černé skříňky: jednu, která ukládá letové údaje, a druhou, která zaznamenává konverzace v kokpitu. Ve skutečnosti nejsou vůbec černé, ale obvykle oranžové nebo žluté. To usnadňuje jejich nalezení po nehodě. Po havárii vysílají krabice signál po dobu asi 30 dnů. To se může dít jen díky vestavěné baterii. Záchranáři tak mohou určit přesnou polohu.

8. Speciální drony pro pomoc tonoucím

V některých pobřežních oblastech Austrálie již pobřežní stráže využívají drony k záchraně tonoucích se. Jedná se o profesionální drony se speciální výbavou a také výkonnými a spolehlivými bateriemi. Velmi snadno se dostanou k člověku, který se dostal do problémů, a na správné místo shodí záchranný kruh.

9. Profesionální světlomety

Profesionální světlomety, které používá policie nebo hasiči, jsou cenným pomocníkem pro vyhledávání. Existují také varianty odolné proti výbuchu a některé modely jsou standardně dodávány s různými konverzními čočkami. Robustní baterie zajišťuje, že zařízení bude i nadále pracovat v extrémních podmínkách.

10. GPS

GPS umožňuje pomocí elektronického přijímače určit přesnou polohu na povrchu země. Satelity, které přenášejí signál GPS, mohou díky vestavěné baterii pracovat ve dne i v noci. Dokážou perfektně lokalizovat volajícího v případě ohrožení a přispět k záchraně jeho života.

Baterie si zaslouží větší pozornost

S rozvojem e-mobility a nových aplikací se na trhu uplatňují nové typy baterií a akumulátorů. Zvyšuje se tlak na jejich výkon, výdrž a kompaktní rozměry. Postupně začínají dominovat lithium-iontové a lithium-polymerové baterie. Vedle jejich nesporných výhod však musíme řešit otázku jejich recyklace a bezpečné manipulace při skladování, transportu a zpracování vysloužilých baterií. ,,Tak jako se investuje do vývoje a výroby nových baterií, je nezbytné věnovat pozornost i těmto otázkám, aby baterie nebyly na jedné straně dobrým sluhou, ale na druhé špatným pánem," dodává Petr Kratochvíl z ECOBATu.

Zpracoval: ECOBAT s.r.o. s využitím podkladů společnosti Bebat (Belgie)
redakčně upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů