Čtvrtek, 18. dubna 2024

Sedmá generace 2/2020: U konce s dechem

Sedmá generace 2/2020: U konce s dechem

Kde a co hoří? Co nás učí pandemie a požáry? Zachrání koronavirus svět? Ukáže krize to horší z nás? Jaký odkaz zanechal Erazim Kohák? Mohou psi pomoct zachránit lesy? Nad čím si na Kubě ukroutíte hlavu? Jak fungují veřejné lednice? Co skrývá hladina Mamutího jezera? Proč je tma dobrá? Obnovíme šumavská rašeliniště? Co čekat od nové slovenské vlády? Podaří se Zeleným chytit další dech? Jak být přírodou? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v novém čísle časopisu Sedmá generace.

Zatímco světem se šíří strašidlo koronaviru, odehrávají se bohužel i jiné tragédie. Například požáry divoké přírody. V tomto čísle se několika takovým ,,hotspotům" podrobněji věnujeme: Jája Pivcová s Veronikou Charvátovou se zaměřily na Austrálii, Žaneta Gregorová na Sibiř, Karolína Poláčková na Afriku, v překladu přibližujeme i situaci v Amazonii. Ochranářka Geh Min dává požáry do souvislosti s šířením COVIDu-19, Štěpán Jindra se pak ptá, jestli se nám naopak nevyplatí oheň do krajiny vracet.

Nad výzvami pro ,,post-covidový" svět se v čísle zamýšlejí Naďa Johanisová a Barbora Bakošová, která varuje před nacionalizací klimatického hnutí. Dále v čísle najdete druhou vykutálenou kubánskou reportáž Mojmíra Vlašína, osobitou reflexi života nedávno zesnulého filosofa Erazima Koháka z pera Tomáše Daňka nebo rozhovor Žanety Gregorové s novým předsednickým duem Zelených Magdalenou Davis a Michalem Bergem. Dostalo se však i na šumavská rašeliniště, povolební situaci na Slovensku, komunitní veřejné lednice či na využití psů v boji s kůrovcem.

V překladu Jiřího Zemánka opět přinášíme ukázku z knihy německého biologa Andrease Webera, tentokrát z Biologie údivu. V Kulturní zahradě též rozebíráme knihy Tma Sigri Sandbergové, Svoboda a neklid zvířecího života Florence Burgatové a Oko krokodýla Val Plumwoodové. Ohlížíme se i za divadelní hrou Mamutí jezero a filmy Na věčnost a V síti.

Nechybí ani tradiční sloupky: v Bioastrologických rozhovorech Bedřich Vypera tentokrát zpovídá inženýra Karla Huhuláka, v Terrapii Zuzana Vlasatá představuje nadějnou bakterii Pseudomonas aeruginosa, obnovenou La Lupu věnuje Kristýna Hájková podivným termínům zamořujícím debatu o rovnosti mužů a žen. Vydání doplňujeme přehledy důležitých událostí, knih, vašich ohlasů a budoucích akcí.

Seznam všech článků čísla naleznete ZDE. Tištěná verze Sedmé generace je k dostání na jednom z prodejních míst, e-verze pak na Publero.com, Floowie.com nebo Rajknih.cz. Informace o předplatném 7.G najdete tady.

Dýchejte z plných plic!

redakce 7.G

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů