Čtvrtek, 25. dubna 2024

Poslanci podpořili dražší skládkování, ale ne rychlý konec skládek ani pojistku proti dovozu odpadů

Poslanci podpořili dražší skládkování, ale ne rychlý konec skládek ani pojistku proti dovozu odpadů

Výbor pro životní prostředí dnes hlasoval o pozměňovacích návrzích poslanců a poslankyň k novému zákonu o odpadech. Další pozměňovací návrhy mohou padnout ještě na 2. čtení zákona a návrh se pak znovu před závěrečným hlasováním ve 3. čtení vrátí na výbor.

Nejdůležitější výsledky hlasování:

  • Poslanci výboru podpořili vládní návrh ve věci zvýšení skládkovacích poplatků se slevou pro obce, které ve velké míře třídí odpady.
  • Výbor nepodpořil domácí a komunitní kompostování skrze jejich započítávání do cílů třídění, které navrhovali poslanci Čižinský a Jurečka.
  • Poslanci výboru naopak bohužel většinově odmítli pozitivní návrh poslankyně Markéty Pekarové Adamové (TOP09), který navrhuje konec skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů už od roku 2024 (oproti vládnímu návrhu, který jej odsouvá až na rok 2030).
  • Zároveň výbor neodmítl vládní návrh na odstranění důležité pojistky bránící dovozu zahraničních odpadů ke spálení v našich spalovnách.

Projednávání novely zákona o obalech, kde se jedná i o možnosti zavedení zálohovaných PET lahví a hliníkových plechovek, bylo posunuto na další jednání výboru za 14 dní.

Ivo Kropáček, expert na odpady z Hnutí DUHA, řekl:
"Většina poslanců výboru pro životní prostředí bohužel podpořila skládkování kompostovatelných odpadů až do roku 2030. Naopak pozitivní je, že souhlasí se zvýšením skládkovacích poplatků a třídící slevou pro hodně třídící obce, které navrhuje ministerstvo životního prostředí. Zdražení skládkování a motivace k třídění odpadů jsou nutným krokem ke zvýšení recyklace u nás."

Daniel Vondrouš, ředitel Zeleného kruhu, řekl:
"Ekologické organizace, stejně jako drtivá většina veřejnosti, odmítají, aby se jiné země zbavovaly svých odpadů jejich vývozem k nám. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že i po změně zákona bude mít v ruce dostatečné nástroje, aby dovozu zahraničních odpadků do českých spaloven zamezilo. Budeme pečlivě hlídat, aby dovozu odpadů bránila také státní odpadová politika a aby nebyl povolen žádné spalovně u nás."

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů