Středa, 24. dubna 2024

Nová naučná stezka přiblíží tzv. Svobodský kras

Nová naučná stezka přiblíží tzv. Svobodský kras

Nová naučná stezka Svobodský kras u Svobody nad Úpou na Trutnovsku přiblíží geologický vývoj a nálezy zkamenělin v oblasti. Cílem je přitáhnout pozornost návštěvníků k méně známým a turismem méně ohroženým místům v Krkonoších. ČTK to dnes sdělili zástupci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP). Správa (KRNAP) letos otevřela novou naučnou stezku také na úbočí Černé hory mezi Svobodou nad Úpou a Janskými Lázněmi.

"Jedním z málo známých fenoménů Krkonoš je takzvaný Svobodský kras, jehož součástí je Medvědí jeskyně s jedinečnými nálezy zkamenělin. U Medvědí jeskyně se našly kosti medvěda hnědého a mnoho kostiček netopýrů, jde o nejbohatší paleontologické naleziště v Krkonoších," uvedl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Naučná stezka má dvě části, jedna je u Medvědí jeskyně a je vybavená i turistickým přístřeškem. Druhá část je na opačné straně pahorku a od Medvědí jeskyně k ní vede pěšina s orientačními značkami. Výchozím bodem může být vlakové nádraží ve Svobodě nad Úpou, kde je také možné zdarma parkovat. Informační cedule vznikly ve spolupráci s Českou speleologickou společností Albeřice.

"Chceme návštěvníkům ukázat málo známé, ale pěkné místo s krásným příběhem. Vápenec byl důležitý pro lidi v okolních vesnicích, protože se z něj pálilo vápno potřebné na stavbách. Dnes se jedná o lokality s výskytem vzácných, na vápenec vázaných druhů rostlin a živočichů," uvedl ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Naučná stezka je součástí projektu na usměrnění návštěvnosti s podporou EU. V posledních letech návštěvnost Krkonoš roste.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů