Pátek, 29. března 2024

Chcete se podílet na ochraně našich raků? Stáhněte si mobilní aplikaci

Chcete se podílet na ochraně našich raků? Stáhněte si mobilní aplikaci

Mobilní aplikace Raci v ČR pomáhá mapovat výskyt původních i nepůvodních raků na našem území. Je určena pro telefony se systémem Android. Kromě samotné možnosti pořízení záznamu pozorování raků obsahuje například i klíč k určování u nás žijících druhů. Zaznamenaná hlášení následně pomáhají zejména v ochraně našich ohrožených původních druhů raků. Dozvíte se ale také informace o ochraně raka říčního a raka kamenáče, kteří jsou mimo jiné bezprostředně ohroženi račím morem. Mobilní aplikaci vyvinul Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v. v. i. (VÚV). Aplikace slouží všem zájemcům o ochranu našich původních raků. Uživatelé aplikace tak mohou k jejich ochraně přispět prostřednictvím zasílání hlášení o jejich výskytu. Součástí aplikace je klíč nezbytný k identifikaci jednotlivých druhů raků a dále i informace o ochraně raků či základní terminologii.

Informace o pozorování raků se z aplikace následně odesílají do informační databáze HEIS VÚV, kde jsou nálezy ověřeny a následně předány do Nálezové databáze ochrany přírody AOPK ČR. Ve VÚV jsou tato data aktuálně využívána mj. při tvorbě metodiky zaměřené na regulaci invazních druhů raků jako nezbytné součásti ochrany našich kriticky ohrožených původních druhů. Riziko, které představují pro původní druhy, zařadilo všechny severoamerické raky také na evropský seznam invazních druhů. Aktuálně totiž představují jednu z hlavních hrozeb pro biologickou rozmanitost našich vodních ekosystémů. Nejúčinnějším opatřením je i v tomto případě prevence, tedy sběr invazních druhů raků. Ta ovšem vyžaduje posílení informovanosti nálezců a zejména poskytnutí návodu, jak mají při nálezu raků postupovat. A právě proto tato aplikace vznikla. Hlášené výskyty raků pak VÚV také zveřejňuje na svých internetových stránkách (zde). Již při testovacím provozu byla aplikace využita v několika praktických případech. Šlo například o podezření na výskyt račího moru u zaznamenané populace raka říčního, které bylo v terénu ověřeno a v tomto případě se naštěstí nepotvrdilo. Dalším příkladem je případ nepovoleného vypouštění znečisťujících látek do toku se zaznamenaným výskytem původních raků, u kterého byl následně předán podnět k řešení situace ČIŽP ČR.

Jak získat aplikaci Aplikace ,,Raci v ČR" je dostupná pro mobilní telefony s operačním systémem Android v obchodě Google Play. V mobilním telefonu klikněte na ikonu ,,Obchod Google Play" a do vyhledávacího pole zadejte název aplikace ,,Raci v ČR". Pro rychlé vyhledání aplikace můžete použít také zobrazený QR kód. Další informace o aplikaci, ale například i zveřejňovaná data o zaznamenaném výskytu raků, najdete také na internetových stránkách projektu ,,Predikce nebezpečnosti nepůvodních ryb a raků a optimalizace eradikačních metod invazních druhů" najdete zde.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů