Pátek, 29. března 2024

Dačice kvůli koronaviru odpustí obyvatelům poplatky za popelnice

Dačice kvůli koronaviru odpustí obyvatelům poplatky za popelnice

Dačice odpustí letos obyvatelům města poplatek za svoz odpadu. Město tím chce zmírnit ekonomické dopady koronavirové pandemie. Novináře o tom v tiskové zprávě informovalo vedení Dačic. Město počítá s tím, že odpuštěním poplatků za svoz odpadu přijde o 4,3 milionu korun.

"Ve vládou vyhlášeném nouzovém stavu byl až na výjimky zakázán maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách. Firmy omezily, nebo přerušily výrobu, což má za následek snížení příjmů zaměstnanců, kteří jsou ponecháváni doma za částečnou mzdu, nebo jsou přímo propuštěni a evidují se na úřadu práce. Tím vším se výrazně zhoršuje ekonomická situace obyvatel Dačic a jednou z mála možností, jak jim může v této nelehké situaci město pomoci, je právě prominutí poplatku za komunální odpad," řekl starosta Dačic Karel Macků (KDU-ČSL). Dodal, že radnice v nejbližších dnech upřesní, jakým způsobem budou lidé moci o vrácení peněz požádat.

Poplatek za svoz komunálního odpadu letos v Dačicích, kde žije přibližně 7500 lidí, proti loňskému roku stoupnul o 70 Kč na 660 korun. Město počítá s tím, že kvůli ztrátám z příjmů za platbu popelnic upraví některé investiční projekty. Buď je posune, nebo rozloží na delší období.

Dačický rozpočet pro letošní rok očekával největší kapitálové výdaje na dokončení přístavby základní školy v ulici Komenského za 24 milionů a zřízení kluziště za necelých 16 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů