Čtvrtek, 18. dubna 2024

Praha rozdělí na dotacích v životním prostředí 45 milionů korun

Praha rozdělí na dotacích v životním prostředí 45 milionů korun

Žadatelé o dotace na zlepšování životního prostředí si v Praze letos rozdělí 45 milionů korun. Hlavní město podpoří 174 projektů například z oblasti veřejné zeleně, ekologické výchovy a vzdělávání nebo adaptace na klimatickou změnu. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Na magistrát dorazilo od 173 žadatelů 293 žádostí v celkové výši zhruba 105,56 milionu.

Úřad zaznamenal nejvyšší počet žádostí v ekologické výchově. Na magistrát jich dorazilo 97 a město jich podpoří 54 v celkové částce 11,44 milionu korun. Druhou nejpočetnější skupinou jsou projekty adaptace na klimatickou změnu, v níž město rozdělí 11,81 milionu korun mezi 38 projektů.

Peníze půjdou také na veřejnou zeleň, zelené učebny nebo ochranu životního prostředí. Podpořena bude výuka a vzdělávací programy pro školy, a to celkovou částkou 7,85 milionu korun.

Město část projektů vyřadilo také kvůli formálním pochybením. Z 293 podaných žádostí jich splňovalo všechny náležitosti 271.

Praha se v životním prostředí chce zaměřit mimo jiné na boj se suchem. Při něm chce budovat nádrže na zadržení vody, sázet stromy, opravovat rybníky a vodní toky a změnit druhové složení lesů a zeleně. Město mění způsob hospodaření na svých polích, která zmenšila na maximálně pětihektarová a nyní hledá zájemce, kteří na nich budou hospodařit podle pravidel ekologického zemědělství.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů